Smarta och agila. Enligt Gartner lägger högpresterande anställda, så kallade ”hipos” ner 21 procent mer jobb än sina kolleger och har 75 procents chans att lyckas i roller som är avgörande för affärsresultatet.

Nyhetssajten Fastcompany har tittat närmare på hur man kan veta om man själv är en sådan person som företaget anser vara högpresterande.

Rent krasst handlar det inte bara om huruvida högpresterande anställda vet att de är det utan också om att det finns en hel del människor som tror de är högpresterande men som faktiskt inte är det.

Men det finns fyra indikatorer som kan peka mot att du anses vara en ”hipo”.

Är du upptagen? Får du allt mer utmanande projekt? Vill allt fler personer samarbeta med dig? Det är ett antal goda tecken. Företag låter inte personer som det inte går så bra för vara med i högprofilprojekt. Flyttas du till ett mer isolerat projekt kan det däremot vara ett dåligt tecken.

En annan indikation är att kolleger frågar dig till råds och lyssnar på vad du säger. Även personer som sitter högre upp i verksamheten än du. Och när de nämner dig för andra kommer ännu fler att vilja samarbeta med dig.

Att bli särskilt utvald för ytterligare utbildning kan vara en hint om att ditt företag tycker du har potential. Men det kan också betyda att de bara tycker att du behöver bli bättre inom vissa områden. Om du tittar på vilken typ av utbildning det handlar om och om de andra deltagarna är mer seniora än du – eller om det är ett eftertraktat program – ja då tyder det på att du anses vara högpresterande.

Att plötsligt få mer feedback kan betyda att din chef tycker du inte riktigt jobbar på det sätt du ska. Men om du får konstruktiv feedback från någon i en mer senior roll som också ger dig tips om specifika saker att jobba på – då är det troligen positivt.

Läs också:
Skärpning! Här är sju lögner om din karriär som du måste sluta dra
22 tuffa frågor på anställningsintervjun – och hur du svarar på dem