Att få en drönare att navigera självständigt i utrymmen som bergrum eller gruvor är ingen lätt uppgift eftersom drönaren inte vet var den befinner sig i relation till omgivningen.

För att klara det krävs mycket beräkningskraft och komplicerade styralgoritmer. Men nu har forskare vid Luleå tekniska universitet lyckats få fram en drönare som kan ta sig fram utan att någon styr den. Ett arbete som skett i nära samarbete med amerikanska Nasa.

För att lösa det här lokaliseringsproblemet använder drönaren information från flera sensorer ombord.

– I vårt fältförsök beordras drönaren att gå framåt längs tunneln. Vi har utvecklat algoritmer, som reglerar drönarens riktning och ser till att den undviker hinder, säger Christoforos Kanellakis, doktorand i reglerteknik vid Luleå tekniska universitet.


Drönarna kan användas för sådant som underhållsarbete och inspektioner så att de blir snabbare och effektivare. Men de kan också användas till räddningsaktioner efter exempelvis gruvras eller jordbävningar.

Forskarna experimenterar nu med andra typer av sensorer för att eventuellt kunna hitta andra sätt att lösa lokaliseringsproblemet som kan passa för andra uppgifter.

Christoforos Kanellakis tror att den här typen av drönare kommer att finnas ute i verkligheten inom några år även om forskarna ännu inte har någon konkret plan för kommersialisering.

– Men vi samarbetar med LKAB och Boliden, säger han.

Läs också:
Nu har drönare testats för blodtransporter i Sverige – flygtillstånd största kruxet
Drönare hittar dolda fel på öländska elledningar