I ett par år har Polisen förberett för att börja använda sig av drönare – eller unmanned aerial system, UAS, som de kallar dem. I våras började utbildningen av operatörer och under sommaren har man genomfört en upphandling tillsammans med norsk polis.

Det blev svenska Swedron som tog hem avtalet som omfattar tre typer av UAS i olika prislägen – mellan 20 000 och 250 000 – beroende på hur avancerade de är.

– De blir dyrare ju mer avancerade sensorer och värmekameror de har. De dyrare klarar också hårdare väder än de billigare, säger Rickard Henningsson, som ansvarar för det nationella införandet av UAS.

Och nu under hösten kommer regionerna att börja köpa in de drönare de behöver.

– De har inventerat för att se vilket behov de har och nu sammanställer de vad de ska beställa. Så de håller på med det i detta nu.

Flera olika drönartyper

Rickard Henningsson framhåller att användningsområdena för olika drönartyper kan vara väldigt specifika.

Rickard Henningsson
Rickard Henningsson.

– Det kan handla om att flyga dagtid och använda zoomkamera eller i mörker med värmekamera. Eller om UAS som klarar att övervaka på längre avstånd. Vi försöker att täcka vårt behov från marken och långt upp.

Att köpa in en drönare som klarar samtliga de uppdragen skulle bli allt för dyrt så i stället får regionerna välja vilka typer de behöver.

– Någon region kanske vill ha fyra av en sort och och sex av en annan medan en annan region vill ha tio av samma.

Rickard Henningsson räknar med att inköpen av drönare kommer att ske under hösten.

– I höst eller början av nästa år kommer allmänheten se dem börja jobba, säger han.

Till stor del kommer drönarna att komplettera polisens egna helikoptrar – som såklart inte försvinner ur polisens arsenal.

– När man har behov av luftlägesbild kan man få det antingen genom flera helikoptrar som kostar många miljoner per styck eller så köper man UAS som är mer ekonomiskt men som många gånger har bra effekt i förhållande till behovet. På det sättet kan även helikoptrarna användas för uppgifter som just de är bättre lämpade för.

Riskfyllda operationer

Andra fördelar med drönare är att de är obemannade och därför kan sättas in i mer riskfyllda operationer.

– Och de bullrar inte heller så det är winwin för alla. Jag har sagt tidigare att detta är en gamechanger för Polisen – och det står jag fast vid.

Inför den kommande utrullningen har också utbildningarna gått för högtryck på Polisens utbildningsplats i Solna – runt 150 polisanställda är i dag drönaroperatörer.

Under hösten stöttas också regionerna av Polisens nationella operativa avdelning, Noa, som bekostar en del av deras operatörsutbildningar.

– Vi har ett projekt finansierat från Inre säkerhetsfonden, ISF, där vi bland annat ska köpa in ett antal maskiner och utbildningar åt regioner med utsatta områden.

Är det något särskilt drönarna ska göra just i de områdena?

– Nej, de ska utföra normalt polisarbete där men vi vill stötta deras arbete i dessa prioriterade områden och det kan behöva tillföras UAS:er för att verka där. På det här sättet kan vi se till att de kan komma igång snabbare.

Läs också: 
Nu ska drönare bli en del av Polisens vardag – stor upphandling på gång
Nu testar Polisen sina nya drönare skarpt – ”går över förväntan”