Microsoft presenterade Windows Virtual Desktop redan förra hösten och den har funnits ute som beta en tid. Nu finns tjänsten tillgänglig världen över, uppger företaget i en bloggpost på sin webbplats.

Windows Virtual Desktop har uppmärksammats stort i betastadiet eftersom det talats om att den är ett steg på vägen mot pc-döden. Åtminstone är det ett stort steg på vägen att flytta Windows från pc:n till molnet.

Produkten gör det möjligt för företag att virtualisera Windows 7 och 10 till Azurebaserade virtuella maskiner, där flera personer kan använda en och samma maskin. Därmed kan användare få tillgång till sin dator från en smartphone eller surfplatta när de är ute på fältet och jobbar.

När Microsoft presenterade produkten pekade programchefen Scott Manchester på en särskild grupp företagsanvändare som de riktar sig till med Windows Virtual Desktop – nämligen personer med olika typer av kontraktsanställning.

De understryker också stödet för olika mobila plattformar, som Android och IOS.

– Alla är mobila i dag och de vill kunna koppla företagets resurser till vilken enhet som helst. Windows Virtual Desktop är den primära plattformen för att leverera Windowsprogram till de här användarna. Det innebär också att man ska kunna få samma upplevelse på en smartphone som en pc, sa Scott Manchester, programchef på Microsoft, vid presentationen.

Microsoft skriver också i bloggen att efter att gratissupporten för Windows 7 försvinner i januari 2020 så kan företag som behöver fortsatt support använda Windows Virtual Desktop för att virtualisera Windows 7-desktops med fria utökade säkerhetsuppdateringar fram till januari 2023.

När Computer Sweden i våras gjorde en rundringning bland Microsofts svenska partners var förväntningarna på virtualiseringslösningen stora – även om ingen riktigt trodde att det blir den som innebär slutet för pc:n, åtminstone inte på kort sikt.

Bo Bauhn
Bo Bauhn, ordförande i Microsofts partnerorganisation IAMC.

Nu säger Bo Bauhn, ordförande i Microsofts partnerorganisation IAMCP och vd för Retune, att det här är vägen att gå framöver, och att det återstår att se i vilken takt och brett det påverkar klientmiljöerna.

– Jag tror att det här är en väldigt intressant tjänst för många typer av användare. Det kommer att ställa större krav på säkra och driftsäkra nät, eftersom en klient som går ner direkt kommer att påverka produktiviteten 100 procent.

Bo Bauhn fortsätter:

– Vi har gjort en hel del tester, kundseminarier och visningar, och det verkar lovande. Nu när den är generellt tillgänglig så lär vi få mer information och jag förmodar att de nu släpper lite mer portal-tänk kring uppsättning och managering, säger han.

Bauhn säger också att han tror det även framöver kommer att finnas användargrupper som behöver ”feta klienter”. Däremot finns det ju andra som inte gör det – och där kan den här tjänsten bli viktig.

Han tror vidare att det kommer andra enheter, med mindre hårddiskar, och som blir mer som nätverksenheter eller tunna klienter, för de som inte behöver riktiga pc.

Fortfarande är dock Windows Virtual Desktop i ett så tidigt skede att det är svårt att veta hur stor påverkan den får, tillägger han.

Läs mer: Microsoft: hög tid uppgradera till Windows 10 1903