Forskare vid Aaltouniversitetet i Finland har tittat på hur vi egentligen beter oss när vi skriver direktmeddelanden på våra mobiler. De tog fram ett test som 37 370 personer gjorde och jämförde resultaten med en motsvarande studie som gjorts på datorer  där 168 000 personer deltog. Det skriver MIT Technology Review.

Så vad blev resultatet? I snitt lyckas de som skriver med två tummar på sin mobil skriva 38 ord i minuten – 25 procent långsammare än de som sitter vid dator och har tangentbord och som kommer upp i 51 ord i minuten i snitt.

Och det görs överraskande få felskrivningar – bara 2,3 procent. Forskarna tror det beror på de stöd som finns i form av autokompletteringar och liknande.

Snabbast med tummarna är de mellan 10 och 19 år som snittar in på 40 ord i minuten. Sedan faller takten med åldern. Gruppen 20-29 år klarar 37 ord i minuten och vid 30-39 år har det sjunkit ytterligare till 32 ord i minuten.

Samtidigt noterar forskarna att snabbskrivarna i den yngsta åldersgruppen skickar mycket färre sms än de i åldersgruppen över dem. Att de ändå är så snabba tror forskarna hänger ihop med att mobilens tangentbord varit det första som de använt.

För den som vill få fingrarna att dansa över mobilens tangentbord så rekommenderar forskarna för det första att man använder tummarna och inga andra fingrar. Andra tricks är att använda sig av den förhånade autocorrect i stället för den prediktiva funktionen där den som skriver byter fokus till listan över föreslagna ord och förlorar dyrbara sekunder.

Så hur snabb är du på mobilen? Här är testet som forskarna använde. 

Läs också:
Därför är personalens jobbmobiler värsta säkerhetsrisken under semestern
Phishing-sms värsta hotet mot företagens mobiler – en tickande bomb