Körkortet är för många människor också den enda id-handling de har. Men det är i gungning sedan en statlig utredning föreslagit att de inte längre ska kunna användas som id-handlingar. I stället ska nationella id-kort där det krävs ett fysiskt besök för att få ut dem vara den enda id-handling som gäller – och på dem ska också e-legitimationen ligga.

Så vad ska vi då göra med körkorten? Är det dags att digitalisera dem?

I Norge har man just gått den vägen och i måndags släppte den norska myndigheten Statens Vegvesen en app där körkortsinnehavare kan ladda ner sitt körkort i digital form.

Och det gick hem bland norrmännen – enligt Statens Vegvesen laddades appen ner av 670 000 av totalt 2,2 miljoner körkortsinnehavare i landet ner det redan första dygnet.

Svenska Transportstyrelsen har tittat på frågan om digitala alternativ och så sent som i augusti släppte man en rapport. Ett av alternativen man tittat på är just en mobilapplikation.

Inga planer på liknande app

Och här finns inga planer på en sådan app i närtid konstaterar Pär-Ola Skarviken som är verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsens körkortsavdelning.

– Den norska varianten är ju att det digitala körkortet är ett komplement som utgår från det fysiska kortet. Vi tittar på en lösning där körkortet varken är fysiskt eller digitalt, säger han.

I stället är tanken att koppla körkortet till det nationella id-kort som den statliga utredningen föreslagit ska vara det enda.

Pär-Ola Skarviken
Pär-Ola Skarviken.

– Då skulle polisen kunna göra slagningar från det nationella id-kortet direkt mot körkortsregistret och det skulle inte finnas några möjligheter att manipulera resultatet ­­– det skulle visa exakt vad som gäller just då. Den lösningen känns mest optimal tycker vi säger han.

– Men det finns ett litet krux för hade det varit så enkelt hade vi ju redan kunna börja införa det.

Saken är nämligen den att det finns regler på EU-nivå som stipulerar att körkort måste tillverkas i plast och ha ett visst format som Sverige är skyldigt att följa.

Och även om Pär-Ola Skarviken konstaterar att alla EU-länder vill se digitala alternativ – en del är mest intresserade av mobila körkortslösningar och andra av id-kortslösningar – så är det inte gjort i en handvändning.

– Det pågår en del arbete men processerna i EU är långdragna – vi talar om flera år.

Ett steg mot mer harmonierade regelverk pågår dock – en ISO-standard för mobila körkort väntas var klar i slutet av nästa år.

– Det innebär att vi kan komma överens om något som kan accepteras i andra länder. Den norska lösningen fungerar bara inom Norge och även en lösning som är på gång i Finland fungerar bara inom landet.

Samtidigt vill Pär-Ola Skarviken inte helt avfärda tanken på ett digitalt körkort av norsk modell för svensk del. Inte minst om det dröjer innan den id-kortsbaserade lösningen kan komma på plats.

– Det beror lite på vilket behov som finns och vilket tryck som finns från användarna. Vi blev lite överraskade över att trycket var så stort i Norge. Vi vill självklart hänga med och vi följer utvecklingen noga. Men vi ska också handskas varsamt med skattebetalarnas pengar och inte lägga utvecklingskostnader på något som det inte finns något riktigt behov av, säger han.

Läs också:
Utredare: E-leg ska kräva fysiskt besök och läggas in i statligt id-kort
Vad kan man göra med ett e-id? Mer än du kanske tror