Igår meddelade HP, det vill säga den pc- och printinriktade delen av den numera tvådelade it-jätten, att man ska göra rejäla neddragningar under de kommande tre åren. Det handlar om mellan 7 000 och 9 000 anställda som ska bort, vilket ska ske med en kombination av neddragningar och erbjudanden om frivillig förtidspension.

Det är minst sagt en händelserik tid på HP just nu. I augusti meddelade Dion Weisler att han avgår som vd efter ungefär fyra år. Istället tar den tidigare printchefen Enrique Lores över. Han kommenterade den kommande nedskärningen igår för CNN med att bolaget nu ”vidtar djärva och avgörande åtgärder när vi går in på nästa kapitel".

Enligt planen ska programmet vara färdigt 2022. I dagsläget har HP ungefär 55 000 anställda globalt. Omstruktureringen uppges kosta bolaget runt en miljard dollar och totalt kan det komma att beröra så mycket som 16 procent av personalstyrkan.  

Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen. Teckna en gratis prenumeration!

HP:s nya räkenskapsår börjar den 1 november, och frågar man Sverige-vd Stefan Bergdahl om hur det svenska dotterbolaget, som idag har ungefär 125 anställda, kommer att påverkas låter han inte särskilt orolig.

– Jag tror inte det kommer påverka oss alls eftersom vi är en säljorganisation, säger han.

Stefan Bergdahl
Stefan Bergdahl.

Han säger att den största ändringen kommer att ske i hur man jobbar med HP:s olika regioner, och att den stora förändringen i Europa blir att ett mellanlager i organisationen, det för Emea, kommer att försvinna.

– I säljorganisationen har vi haft en Europadialog. Jag rapporterar till regionen Western Europe, som i sin tur rapporterar till Emea. Det Europalagret tas bort nu, säger Stefan Bergdahl och svarar så här på frågan hur det påverkar honom och hans svenska säljstyrka.

– Vi lyfter ner bestämmandet till den lokala marknaden, och vi kommer få närmare till besluten i Palo Alto. Det gör att vi kommer att få större påverkan eftersom vi tar bort ett lager.

Så för svenska HP är det en positiv förändring?

– Det är naturligtvis inte bra att vi tar bort folk. Men för Sverige som land ser jag positivt på förändringarna. Vi får mer att säga till om och får kortare vägar till USA.

Läs också: HP:s vd avgår – printbossen tar över