Den amerikanska justitiekanslern William Barr och det amerikanska justitiedepartementet DOJ, tillsammans med motsvarigheterna i Storbritannien och Australien, vill att Facebook bygger in bakdörrar i krypteringsfunktionen i den populära kommunikationsappen WhatsApp. Bakdörren skulle öppna för att att amerikanska rättsvårdande myndigheter kan avkryptera och avlyssna trafik mellan användare av appen, skriver Ars Technica som i sin tur citerar BuzzFeed som kommit över brevet och publicerat det i sin helhet i förtid.

WhatsApp har idag en stark ändpunk-till-ändpunkt-kryptering som bygger på signal-protokollet och gör det omöjligt ens för Facebook själva att avlyssna kommunikationen, och sannolikt omöjligt även för myndigheter att komma åt informationen i trafiken. Att brevförfattarna känner behov av att skriva brevet tyder i sig på att myndigheterna inte kan bryta krypteringen i WhatsApp.

Barr et al skriver i ett öppet brev till Facebook att företaget måste skapa bakdörren för att skydda det amerikanska folket från terrorism och sexuella brott mot barn. Barr menar att denna typ av kryptering äventyrar säkerheten för det amerikanska folket och måste stoppas för att myndigheterna ska kunna utreda allvarliga brott. I brevet skriver författarna tydligt att ”företag borde inte avsiktligt designa sina system för att hindra all form av tillgång till innehållet, till och med för att förhindra och utreda de mest allvarliga brotten”.

Brevförfattarna menar också att de farhågor som finns angående medborgarnas privatliv och säkerhet visavi bakdörrar för myndigheterna är överdrivna.

Facebook uppmanas dessutom att stoppa utvecklingen av de kommande krypterings- och integritetslösningar som företaget planerar och som sannolikt skulle göra det ännu svårare för myndigheter att extrahera information från Facebooks olika tjänster, bland annat Messenger.

Facebook, dock inte vd:n Mark Zuckerberg själv, har redan kommenterat brevet från William Barr och DOJ. I ett uttalande skriver Facebook att ”Vi anser att folk har rätt till privata konversationen online, var än de befinner sig i världen. Vi har redan Cloud Act som tillåter att företag lämnar ut tillgänglig information [till rättsvårdande myndigheter] när de begärs ut på ett korrekt sätt, och kräver inte att företag bygger bakdörrar”.

”Kryptering från ändpunkt till ändpunkt skyddar redan över en miljard människor varje dag. Tekniken används allt mer tvärs över kommunikationsindustrin och inom många andra viktiga delar av ekonomin. Vi motsätter oss starkt försök från regeringen att bygga bakdörrar eftersom de skulle underminera privatlivet och säkerheten för folk i hela världen”.

Facebooks motstånd får medhåll från flera håll. Kurt Opsahl på Electronic Frontier Foundation, EFF, skriver i en tweet att det är William Barr som överdriver riskerna med kryptering. Opsahl citerar en tweet från Ryan Singel vid Stanford Law School's Center for Internet and Society vars statistik visar att av 1457 federala brottsutredningar där avlyssning ingick var bara 74 fall där kommunikationen var krypterad och 58 av dessa kunde inte avkrypteras.

Opsahl skriver att ”kontexten är viktig när man funderar på FBIs krav på bakdörrar samtidigt som vi lever i övervakningens gyllene tidsålder. Dessa siffror visar att detta handlar om massövervakning, att skanna alla meddelanden, och inte riktad övervakning utifrån en husrannsakan”.

Läs också:
Därför ska du använda Signal för att kryptera dina meddelanden
FBI vill dammsuga sociala medier på personuppgifter