Det har talats mycket på senare år om huruvida robotiseringen och automatiseringen kommer att ta bort jobb eller tvärtom skapa jobb.

Nu kommer en dyster rapport från den amerikanska banken Wells Fargo & Co, där de hävdar att 200 000 bankjobb i USA kommer att försvinna under det kommande decenniet. Det rapporterar nyhetstjänsten Bloomberg.

Att just finansindustrin kan påverkas särskilt av robotisering och automatisering kan vara en följd av att den här sektorn investerar väldigt tungt i it.

Den amerikanska finansindustrin investerar årligen 150 miljarder dollar i teknik, vilket är mer än någon annan bransch – och detta kommer att leda till lägre kostnader på personalsidan, enligt Wells & Fargo. Det är framför allt jobb på bankkontor, callcenters och backoffice som påverkas – mellan en femtedel och en tredjedel av de här jobben kommer att försvinna, enligt rapporten.

Jobb som är relaterade till teknik, försäljning, rådgivning och konsulting påverkas mindre.

Särskilt dramatisk väntas utvecklingen inom callcenters bli, där chattbottar väntas sköta en allt större del av kundkontakterna, enligt rapporten.

Läs mer:
IBM:s vd: AI förändrar alla jobb
Så kommer den hetaste tekniken stuva om din arbetsplats