Vi har tidigare skrivit om det spelmecka som är på väg att skapas på Södermalm i gamla Stockholmsverken, som består av två kvarter med ungefär 23 000 kvadratmeter yta, i vilken spelbolagen flyttat in ett efter ett. Och nu när den nya samlingsplatsen snart är färdig så passar man på att ha en invigande konstutställning i helgen.

Utställningen heter Monopol x Stockholmsverken och är ett samarbete mellan fastighetsbolaget AMF Fastigheter och Monopol, som är tre gallerier som gått ihop och ofta har utställningar i lokaler som inte riktigt är helt färdigställda. Utställningen, som har fokus på spel, data och teknik samt arkitektoniska element, hade premiär igår kväll och pågår under helgen, och målet är att man vill spegla den kreativa ådra man har velat skapa i de två kvarteren.

– Stockholmsverken lockade oss, både lokalen och sammanhanget. Vi såg direkt potentialen i platsen, att visa verk i ett kreativt sammanhang i en lokal som har fullt med energi men som fortfarande inte är färdigställd. De råa ytorna skapar en spännande och dynamisk kontrast till verken och att området är en kreativ hubb för bland annat dataspel fick oss att tänka på hur den digitala världen och spel behandlas i konsten, säger Katarina Sjögren på Belenius, som är ett av de gallerier som tillsammans med Johan Berggren Gallery och Elastic Gallery utgör Monopol.

Utställningens konstnärer spänner över ett helt sekel. Och Per Helgesson, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter, gläds åt att man kan knyta ihop historiska trådar.

– Konst är ett uttryck för vår samtid. Det här har varit ett av de största industrikvarteren där man också har haft verksamhet i över ett sekel. Det var innovation då, och innovationen lever kvar nu, säger han och gläds inte minst åt att äntligen få visa upp fastighetens innergårdar som varit oanvända länge.

Och han påpekar att de nya företag som numera huserar i byggnaden passar bra i konstvärlden.

– Spel är konst idag. De som gör spelen är inte bara utvecklare. De är artister, så visst är det konst. Det här är verk som fångar det, och som även visar den roll som teknik och utveckling har i samhället idag, säger Per Helgesson.

Här är de konstnärer som ställer ut i helgen:
Cory Arcangel, Öyvind Fahlström, Ulla Wiggen, Timur Si-Qin, Per Kesselmar, Przemek Pyszczek, Michel Majerus, Seth Price, Tabor Robak, Lisa Jeannin, Lu Yang, Henrik Håkansson, Bunny Rogers, Pieter Schoolwerth, Samson Young och Timothy Wilson

Läs också: Nästa kluster snart klart – här vill spel-Söder levla upp