Analysfirman Net Applications senaste siffror visar att Windows 10 nu – inför att gratissupporten till Windows 7 stryps nästa år – vinner användarandelar på företagen snabbt.

Användarandelen för Windows 10, när det gäller samtliga datorer, ökade med 1,4 procentenheter under september till 52,4 procent. Det är tredje månaden i rad som det här systemet vinner andelar på över en procentenhet. Det skriver vår amerikanska systersajt Computerworld.

Om man då ser till systemets användarandel av samtliga Windowsbaserade pc så ligger den nu på 61 procent. Det är första gången Windows 10 är över 60-procentsstrecket. Den siffran är högre eftersom alla datorer inte kör Windows – men totalt 86 procent av världens datorer är Windowsbaserade, resten kör Mac OS, Linux eller Chrome OS, enligt den här undersökningen.

I rapporten kan man utläsa att raset för det populära operativsystemet Windows 7 går allt snabbare. Det är inte så konstigt eftersom Microsoft slutar med gratissupporten för det här systemet januari nästa år – det som är anmärkningsvärt är snarare att många företag så länge hållit fast vid det här trots att supportdöden närmar sig.

Men i september gick användarandelen för Windows 7 ner med 2,2 procentenheter till 28,2 procent av alla datorer, och till 32,8 procent av de som kör Windows. Det här är det näst största raset för Windows 7 de senaste åren – bara i juli i år har systemet stått för ett större tapp, då det backade med 3,6 procentenheter.

Läs mer: Nu är Microsofts pc-dödare ute på marknaden – ”verkar lovande”