Molnjätten Amazon Web Services gör massiva investeringar i Sverige. Under mindre än ett år har den amerikanska leverantören öppnat upp en ny datacenterregion i Mälardalsregionen. De har öppnat upp ännu ett svenskt kontor i Göteborg för att komma närmare tillverknings- och fordonsindustrin i Västsverige

De gör också investeringar i en vindkraftspark i värmländska Bäckhammar – som ska göra att deras datacenter i Sverige kommer att drivas helt av förnybar energi.

Och nu har de återigen slagit upp en temporär teknikhubb i centrala Stockholm som under de kommande veckorna ska fungera som en mötesplats för startups, investerare, entreprenörer och andra teknikbolag.

Nordenchefen Guido Bartels var där och invigde och det är tydligt att han ser startups som en nyckel till den svenska marknaden.

– Alla pratar om Silicon Valley när det gäller startups, men det finns väldigt mycket startups här i Norden och i Stockholm. Ända sedan vi öppnade kontor här först 2014 har vi haft en stor interaktion med startups, och det vill vi fortsätta ha. Det är ett skäl till att vi återkommer med det här ”loftet”.

Svårare konkurrera i Sverige?

Sverige är ju känt för att vara ett väldigt Microsoft-beroende land, i jämförelse med till exempel Danmark – gör det svårare för er i konkurrensen om molntjänster här?

– Det är klart att vi är uppmärksamma på våra konkurrenter, det vore dumt att inte göra det. Men vi måste ha vårt fokus på kunderna. Det största misstaget vi skulle kunna göra här nu är att börja bry oss om våra konkurrenter.

– Men sen om man tittar på Microsoft specifikt – så har vi kört Windows-arbetsflöden i vårt moln innan Microsoft ens hade Azure på plats.

Den största ”molnsnackisen” i Sverige den senaste veckan har ju varit regeringens besked om att ett statligt moln där den statliga it-driften ska samordnas ska komma på plats. Motivet till det här är datasäkerhet. Hur ser då Amazon Web Services på det beskedet?

– Det jag kan säga är att integritet och säkerhet är vår allra högsta prioritet och vi kompromissar inte med det. Det är där allting startar för oss. Det innebär att våra kunder kan använda våra tjänster och vara helt säkra. Att vi har våra datacenter här i Sverige gör också att användarna kan kontrollera sina data och ha dem lagrade i Sverige.

– Det andra jag vill säga är att våra säkerhetstjänster och krypteringslösningar håller högsta klass.

På vilket sätt försvårar ett statligt moln det för AWS att bryta sig in i offentlig sektor i Sverige? Den frågan får vi inget riktigt svar på, då den pressansvarige som medverkar vid intervjun bryter in och säger att det fortfarande bara är på utredningsstadiet. 

Vill inte avslöja antalet anställda

Inte heller vill AWS tala om hur många anställda företaget har i Sverige. Det är intressantare att prata om hur många jobb de här investeringarna skapar i hela ekosystemet runt företagets tjänster, menar Bartels.

Guido Bartels pratar också hellre om företagets nya datacenter i Sverige, som han säger fått ett positivt bemötande av de svenska företagen.

– Vi öppnade i december och hittills är vi väldigt nöjda med hur företagen här har mottagit det. Det egentliga skälet till att vi beslutade oss för att investera i regionen var att få ner latensen.

Latens betyder ungefär väntetid eller fördröjning, och är den tid som det av tekniska skäl tar att hämta data.

– Det gör att deras kunder i sin tur kan få en lägre latens. En sak som inte är att underskatta är att vi också har många lokala kunder som har krav på sig var de lagrar sina data. Nu kan de få sina data lagrade i Sverige. De äger sina data, de bestämmer själva var de vill ha sina data och om de vill flytta sina data.

Nu ska AWS "popup-loft" vara öppet i Stockholm de närmaste två veckorna. Men det lär knappast bli den sista investeringen den amerikanska molnjätten gör i Sverige.

Läs också: Populär molntjänst måltavla för hackare