De kinesiska företag som nu svartlistas av amerikanska myndigheter har en tydlig inriktning – det handlar nämligen om företag som redan är globala och som levererar teknikinfrastruktur som är svår att ersätta när man väl investerat i den, skriver CNBC.

Det handlar också framför allt om teknik som kan stödja Kinas underrättelsetjänst och militär – AI, maskininlärning och digital övervakning.

De företag som nu läggs till är inte lika stora och välkända som exempelvis Huawei eller ZTE som redan ligger på listan. Det mest kända av dem är Hikvision som har ett marknadsvärde på över 400 miljarder dollar och enligt egen utsago är världens största tillverkare av utrustning för videoövervakning, enligt Reuters.

Hikvision väckte för två år sedan uppmärksamhet i USA efter att det avslöjats att föetaget hade installerat utrustning på känsliga platser i USA som militärbaser och myndighetsbyggnader.

Men i ett mejl till CNBC skriver en talesman för företaget att Hikvision ”respekterar mänskliga rättigheter och tar sitt ansvar för att skydda människor i USA och i världen på allvar”.

Läs också:
Telia i Norge dumpar Huawei – satsar fullt ut på Ericsson
Pressat Huawei när flaggskeppsluren ska ut: ”ett mardrömsscenario”