Det Uppsalagrundade konsultbolaget Upsys, som främst jobbar med öppen källkod, MySQL och IoT, köps nu av norska Sysco. Upsys, som grundades 1990 har idag 25 anställda med kontor i Uppsala och Stockholm.

I och med att norska Sysco, som titulerar sig Nordens största Oracle-expert och som främst jobbar inom energibranschen, köper en aktiemajoritet i Upsys får man en konsultavdelning även i Sverige. Sysco, som ägs av det norska riskkapitalbolaget Credo Partners, har runt 200 anställda med kontor i Oslo, Bergen, Haugesund, Stavanger, Stord, Köpenhamn och Stockholm.

– Upsys signum är högutbildad personal med hög teknisk kompetens, vilket passar väldigt bra ihop med Syscos profil. Samtidigt delar vi samma ambition om att bygga en professionell organisation i Norden. Tillsammans med Sysco har vi nu en helt andra muskler och möjligheter att driva spännande utvecklingsprojekt i teknikens framkant, säger Upsys vd Thomas Gawron om förvärvet.

Från Syscos håll har man följt den svenska marknaden under några år. Bolaget etablerade sig i Danmark genom förvärvet av Basecare förra året. Nu är det alltså dags för Sverige.

– Vi växer kraftigt och ser en stor efterfrågan på våra tjänster även i Sverige och Danmark. Förvärvet av Upsys ger oss möjlighet till ytterligare tillväxt utomlands genom lokal närvaro och utökad expertis, säger Syscos vd Dagfinn Ringås.

Även om bolaget titulerar sig Oracle-expert pratar Sysco även gärna om sin ”gyllene kompetenstriangel". Den inkluderar expertis inom energibranschen, expertis inom moln som Azure, Google Cloud och Kafka och Oracle-expertisen.

Frank Vikingstad, chef för Syscos internationella verksamhet, konstaterar att många företag har alla de tre plattformarna, men poängterar vikten av att triangeln ska fungera tillsammans. Microsoft och Oracle lanserade nyligen ett nytt molnsamarbete med en direkt koppling mellan Oracles molntjänster och Azure där Sysco ska spela en stor roll för de båda it-jättarna i Norden.

– Ingen är bättre positionerade för att hjälpa kunderna med ovanstående än Sysco, och vi är naturligtvis mycket stolta över att Microsoft och Oracle har valt att arbeta med just oss inom det här området. Det här innebär att vi kan hjälpa våra kunder att flytta större och mer affärskritiska system till molnet och optimera kopplingen mellan de olika molntjänsterna med avseende på kvalitet, funktionalitet och pris, säger Frank Vikingstad.

Läs också: It-konsulterna ångar på – ”fortsatt stark efterfrågan”