Under onsdagen presenterade EU-kommissionen en ny rapport gällande utbyggnaden av 5g-näten i vår del av världen.

Enligt rapportens författare är det oerhört viktigt att ta hänsyn till säkerhetsaspekten, inte minst med tanke på att utländska aktörer kan använda tekniken för att spionera på EU-medborgare.

I kölvattnet efter USA:s handelskrig mot Kina har det varit stor oro kring att låta kinesiska företag som Huawei få i uppdrag att bygga ut 5g-nätverken, men EU-kommissionen vill inte specifikt peka ut Kina eller Huawei som en säkerhetsrisk utan några bevis.

– Vi uppskattar att EU tar en evidensbaserad strategi och väljer att grundligt analysera risker snarare än att rikta in sig mot specifika länder eller aktörer, säger en talesperson för Huawei i en kommentar till nyhetsbyrån Reuters.

De europeiska länderna är djupt splittrade vad gäller synen på Huawei och andra kinesiska företag. Medan Storbritannien ställer sig på USA:s sida i konflikten anser Tyskland att alla 5g-leverantörer är välkomna så länge de har rent mjöl i påsen.

Om Huawei skulle förbjudas att delta i utbyggnaden av 5g-nätet inom EU skulle det i teorin gynna företag som Ericsson och Nokia. Men om Kina skulle ge svar på tal riskerar de europeiska telekomföretagen att stängas ute från världens folkrikaste land, med andra ord kan det bli tal om en pyrrhusseger.

Läs också: Telia i Norge dumpar Huawei – satsar fullt ut på Ericsson