Många organisationer har bråttom att byta ut sina Windows 7-maskiner till Windows 10-datorer nu ett par månader innan gratissupporten för det äldre operativsystemet tas bort av Microsoft i januari.

Det här får stora effekter på pc-försäljningen i världen.

Under tredje kvartalet tog pc-försäljningen ett oväntat skutt upp i analysföretaget Canalys mätningar – och stod för sin bästa tillväxt på sju år: 4,7 procent.

Den välrenommerade analytikern Patrick Moorhead, grundare av analysföretaget Moor Insights & Strategy, kommenterar den oväntat starka siffrorna på Twitter med att Canalys siffror är ”mycket exakta” – det kommer som bekant en rad olika undersökningar om pc-försäljningen nu vid den här tiden.

– Jag tror det här drivs av stark tillväxt hos företagen som en följd av övergång till Windows 10, skriver han.

Osäkerhet runt Kina

En annan förklaring som Patrick Moorhead nämner är att företagen tidigarelägger köp på grund av osäkerhet runt Kina.

Också analytikerna på Canays pekar ut uppgraderingarna till Windows 10 som en viktig faktor för pc-försäljningen nu. De nämner också att pc-tillverkare och återförsäljare har varit tvungna att vidta förebyggande åtgärder för att skydda sig mot eventuella störningar i framtiden. I USA väntar till exempel en ny omgång avgifter på Kina-tillverkarde laptops och plattor den 15 december, och som en följd av det pumpar tillverkarna upp produktionen och distributionskanalen bygger upp lager.

Därför varnar också Canalys för att uppgången under tredje kvartalet kan vara tillfällig – men den väntas hålla i sig under fjärde kvartalet.

– Det finns naturligtvis en gräns för hur mycket de största tillverkarna kan öka produktionen. Intel är fortsatt en flaskhals och det råder press på deras 14 nm-processorer och det lär inte förbättras förrän nästa år, säger Rushabh Doshi, analyschef hos Canalys.

Komponentbristen gynnar de största leverantörerna Lenovo och HP, som får en möjlighet att trycka till mindre konkurrenter. De här båda leverantörerna var också de som stod för de största ökningarna: 7,2 procent respektive 8,5 procent.

Totalt såldes 70,9 miljoner pc i världen under kvartalet.

Senast pc-marknaden hade en sådan här uppgång var i alla fall första kvartalet 2012 då pc-leveranserna ökade med 5,4 procent.

Visar på mer modest tillväxt

Strax efter att Canalys gick ut med sin rapport kom även analysföretaget Gartner med sin undersökning för perioden. Denna visar på en mer modest tillväxt, 1,1 procent, under tredje kvartalet. De olika undersökningarna skiljer sig åt eftersom de definierar pc på olika sätt. Till exempel räknar inte Gartner in Chromebooks i pc-försäljningen. Men att det överhuvudtaget råder tillväxt på den här marknaden är inte alls självklart.

– Uppgraderingarna till Windows 10 fortsätter att vara den viktigaste drivkraften för tillväxt över alla regioner, även om det varierar hur starkt det här påverkar. Det är avhängigt lokala faktorer och hur långt man har kommit i uppgraderingscyklerna, säger Mikako Kitagawa, analytiker på Gartner.

– Till exempel ökade pc-leveranserna i Japan 55 procent under tredje kvartalet som en följd av uppgraderingarna till Windows 10.

Sverige har kommit långt i Windows 10-uppgraderingarna i ett internationellt perspektiv – vilket gör att pc-försäljningen hittills i år inte påverkats lika mycket.

Läs mer:
Nu är Microsofts pc-dödare ute på marknaden – ”verkar lovande”
Windows 10 fortsätter kannibalisera på Windows 7