Det svenska IoT-företaget Addsecure är rejält på frammarsch och har gjort tio förvärv de senaste tre åren. Med den nya huvudägaren Castik i ryggen ska man nu ta nästa steg. Addsecure kommer ursprungligen från en avknoppning från Televerket, där man jobbade med teknik för brandlarm, och är idag verksamt i tolv länder. Totalt har man 450 anställda, av vilka 165 finns hemma i Sverige, och omsättningen ligger runt en miljard kronor.

Vd Stefan Albertsson konstaterar att bolaget har jobbat med M2M och IoT sedan 1970-talet. Då var det mer trådbundna uppkopplingar, och någon vidare marknad fanns knappast att prata om. Men idag med den stundande IoT-revolution som branschen pratat om de senaste åren ser han i princip inga gränser för var bolagets mjukvara, som används för att koppla upp platser och saker till olika typer av larm, kan användas.

– Oj, vilka möjligheter det finns här. Vi började för fem och ett halvt år sedan och ser att vår teknologi kan användas till i princip vilken typ av applikationer som helst, säger han.

I och med att man kommer från en hårt reglerad verksamhet som brandlarm är det främst inom samhällskritiska områden som bolaget har verkat. Här skiljer man dock på affärskritiska verksamheter och livskritiska verksamheter. Brandlarm och hisslarm samt att man kopplat upp olika skolor i till exempel Stockholm och Göteborg är exempel på det livskritiska, medan ett av de senaste stora projekten, där man kopplat upp och hjälper åkerier att både bli effektivare och mer energibesparande i sin körning är ett tydligt exempel på det affärskritiska.

Ska visa organisk tillväxt

Sedan ett antal år har man haft amerikanska Abry Partners i ryggen. De ligger kvar som minoritetsägare även nu, men ny huvudägare är alltså Castik, som gillat vad de ser i det svenska bolaget. När de investerar i bolag utgår de från ett antal kriterier. Bolaget ska visa organisk tillväxt, det ska finnas ytterligare förvärvsmöjligheter och en fragmenterad marknad att konsolidera, verksamheten ska ha återkommande prenumerationsintäkter och det ska finnas tydliga möjligheter för att ytterligare förädla affären.

– Det vi försöker göra är att konsolidera en väldigt fragmenterad marknad. Vi ser embryo av det här på många håll, med branscher som har liknande behov. Vi ligger långt framme och kan växa i de olika områdena, säger Stefan Albertsson.

Bolagets internationella tillväxt kommer även att få en skjuts av nya partnerskap. Ett tydligt exempel på det är Assa Abloy, som man har samarbetat med gällande en uppkopplad lösning till skolors låssystem, där man på distans kan låsa en hel skola, eller delar av skolan om ett sådant behov plötsligt skulle uppkomma. Här tar Addsecure ett exempel med en skolskjutning, där man teoretiskt sett skulle kunna stänga in skytten i en viss del av skolan med hjälp av det uppkopplade systemet.

– Vi tecknade partnerskapet med Assa i mars. Nu kan de sälja allt i ett, och i alla deras nya larmpaneler som kommer ut kommer vår mjukvara att finnas. Det är ett bra exempel på hur vi kan ta ett större grepp i en vertikal, säger Sten Olsson, affärsutvecklare på Addsecure, som också gärna lyfter styrkan av att komma från en så pass strikt verksamhet som brandlarm.

Lever upp till krav och standarder

– I och med att vi kommer från en hårt reglerad marknad som brandlarm så kan du vara säker på att om du vänder dig till oss får du en aktör som lever upp till de krav och standarder som finns.

Idag finns man alltså i tolv länder, men det finns en tydlig hunger på mer, och här tror Stefan Albertsson att den nya ägaren Castik kan hjälpa till.

– De är inne för att de tycker att det här är en spännande resa. Vi har lyckats fånga något som växer på lång sikt. När vi tittar, så tittar vi på fem år, och sedan fem år till, att det ska vara hållbart över tio år och vi har positionerat oss väldigt bra. När de hoppat ombord så tillför de inte bara kapital utan även ett nätverk av kunniga personer inom fler applikationsområden.

Hittills har det som sagt blivit tio förvärv under de senaste tre åren, och fler lär komma. Vilket område det blir inom återstår att se.

– Ibland är det svårt att etablera sig i en ny vertikal. Då är förvärv ett bra sätt. Vi kunde till exempel inte transport och logistik innan, säger han.

Läs också: Här är de smarta saker Ericsson ska fylla 5g-näten med

Fakta

Chiron, Smart Grid Networks, Contal, Prevent 360, Vehco, GICT, Paetronics, Offentlig Säkerhet, Teleservice Radiokom, Framelogic

Här är de tolv länder där Addsecure verkar idag:
Sverige, Norge, Finland, Danmark, Belgien, Nederländerna, Tyskland, Polen, Frankrike, Schweiz, Spanien och Storbritannien