I november är det premiär för Alicem, en ny id-app från den franska regeringen som ska göra det enklare för landets medborgare att göra alltifrån att deklarera till att ansöka om bidrag.

Den nya appen baseras på ansiktsigenkänning, något som väckt farhågor om att systemet kan användas för massövervakning. Det är till exempel inte omöjligt att den franska regeringen skulle kunna använda sig av tekniken för att identifiera deltagare i proteströrelsen Gula västarna.

Enligt kritiker bryter den nya appen troligtvis mot GDPR, en europeisk lag som ska värna om medborgarnas integritet. Det finns även farhågor om bristande säkerhet, något som innebär en risk för att känslig information hamnar på villovägar.

– Den omfattande användningen av en motsvarighet till ett publikt dna är en utmaning för lagstiftare, säger den belgiske dataspecialisten Patrick Van Eecke i en kommentar till nyhetstjänsten Bloomberg.

Frankrikes regering lovar visserligen att Alicem inte ska användas för att övervaka landets medborgare, något som är fallet i Kina och Singapore där liknande system redan implementerats.

Läs också:
Så lurades hemlösa att testa Googles ansiktsigenkänning
Test: Freja e-id+ spöar konkurrenten Bank-id rejält