Google och Microsoft är redan arga konkurrenter inom molnet (Google Cloud versus Azure), kontorsprogram (G Suite vs Office) och samarbetsverktyg (Hangouts Chat vs Teams). Nästa område där de båda it-jättarna drabbar samman är molnbaserade spel.

Google har redan lanserat sin molnbaserade plattform Stadia som gör det möjligt att streama krävande spel till valfri enhet. Den här tjänsten släpps i Sverige i november och det finns ett 40-tal titlar tillgängliga.

Microsofts konkurrerande tjänst går under namnet Project xCloud, som de nu håller på att testa, men när den är fullt ute på marknaden är ännu inte klart. Så sent som i går kväll gick betaversionen av Project xCloud live för Xbox-användare i USA, Sydkorea och Storbritannien.

Det som sker nu, under stor uppmärksamhet, är något som kommer att växa sig större hos de här båda företagen, tror de analytiker vi talat med. Men det väntas ta ett par år innan det börjar rulla på.

– Det här är företag som redan har infrastrukturen i och med sina etablerade molnverksamheter, och de måste utnyttja denna. Att streama spel är helt rätt i tid. Det är tredje vågen av streamad underhållning, efter musik och video, säger Bruno Lakehal, analytiker på analysföretaget Gartner.

Ytterligare ett exempel från gaming på hur Microsoft vill kunna utnyttja sina infrastrukturmöjligheter är det partnerskap som företaget ingått med rivalen på området Sony. De båda företagen ska börja samarbeta om att utveckla molntjänster för spel på Microsofts Azure-plattform.

Handlar om en konkurrent

– Det var överraskande, eftersom det handlar om en konkurrent, men det handlar om just det, att utnyttja sin infrastruktur.

Det kommer dock att ta några år innan de här verksamheterna växer till sig för Microsoft och Google, tillägger Lakehal:

– De här företagen bygger ju sin omsättning på olika komponenter och de molnbaserade spelen kommer att bli en del. Men det sker inte i morgon, utan det här kommer att börja i långsam takt och sedan växa snabbare runt 2023–2024.

Bruno Lakehal fortsätter:

– 5g-utrullningen kommer också att spela en mycket viktig roll här för att förbättra latensen. Användarna måste ha en bra upplevelse, det är inte lika viktigt i musik eller video, men när det gäller spel går det inte att ha någon fördröjning.

Lewis Ward, analytiker på IDC, håller med om att gaming kommer att bli allt viktigare för de här stora it-företagen även om också han påpekar att det tar tid när det gäller de molnbaserade spelen. För Microsoft är emellertid gaming redan ett av de sex eller sju viktigaste affärsområdena, säger han.

– Ett exempel på hur viktigt det är för Microsoft är att Xbox-chefen Phil Spencer nu rapporterar direkt vd Satya Nadella.

Annars säger Lewis Ward att drivkrafterna för Microsoft och Google skiljer sig en del åt. För Microsofts del handlar xCloud om att bli ett tillägg till vad de redan gör på konsolmarknaden och pc-spel.

– De ser mobilspelare som ett nytt område. Den initiala xCloud-betan, som kan gälla fram till slutet av 2020, kommer i början vara begränsad till Android-smartphones, och förmodligen sedan utökas till Iphone-användare nästa år.

Google ser vardagsrummet och tv-baserade spel som områden med stor potential. Därför tror Ward att deras fokus i början kommer att ligga på konsolmarknaden.

Möjligt att köra komplexa appar direkt från molnet

– Men båda de här företagen har djupa fickor och enorm datacenterinfrastruktur som kan hantera AAA-spel med låg latens, så i ett bredare perspektiv handlar det här delvis om att demonstrera för konsumenter och företag att det nu är möjligt att köra väldigt komplexa appar direkt från molnet med låg latens och till ett pris som är tillgängligt.

– På det sättet är gaming en slags trojansk häst för ett bredare skifte i hur appar och tjänster kan distribueras.

Gaming är ett område där konkurrensen är stor – Sony har till exempel haft en tjänst för streamade spel i fem år – men Bruno Lakehal tror att både Microsoft och Google är väl positionerade för att lyckas med de molnbaserade spelen i framtiden. De har båda, lite olika, fördelar. Microsoft har ju sin publik redan som de kan använda som plattform. Google har Youtube, som kan bli en stor tillgång när de nu tar sig in på det här området.

– Om man ser på Google så tror jag att de ligger bra till, bland annat eftersom bör kunna överföra Youtube-användare till sin spelplattform. Där har de en publik som de kan locka över, säger Bruno Lakehal.

– Microsoft har ju redan sin användarbas och för dem handlar det kanske mer om att överföra dem till molnet.

Microsoft och Google är arga konkurrenter inom molninfrastruktur, inom kontorsprogram och annat – vem kommer vinna matchen om de molnbaserade spelen? Bruno Lakehal vill inte utse någon favorit:

– Jag tror att de kan utveckla den här marknaden tillsammans, säger han.

Läs också: Svenska spelundret fortsätter leverera – här är de 10 största bolagen