Vi skrev nyligen om lagringsaktören Proact, vars svenska verksamhet fortfarande tuffar på bra även om det mesta av krutet numera läggs på bolagets europeiska ambitioner. Och nu är det dags igen för nästa satsning utanför hemlandet. 

Köpet av den holländska tjänsteleverantören Peopleware, med verksamhet i såväl Nederländerna som Belgien, är Proacts senaste kliv på kontinenten. Enligt Proact kommer it-tjänsteleverantören stärka närvaron på den nederländska och belgiska marknaden samt tillföra ytterligare kompetens för att leverera molntjänster till medelstora och stora företag och myndigheter.

– Precis som namnet antyder är Peopleware ett företag som drivs av duktiga, engagerade människor som tillsammans med vårt fantastiska Proact-team kommer bilda en ledande tjänsteorganisation på Benelux-marknaden för konsult- och outsourcingtjänster, säger Sander Dekker, som är Proacts chef för region West.

Peopleware grundades 2003 och har drygt 220 anställda och mer än 170 aktiva kunder med en uppskattad årsomsättning som kommer landa på 28 miljoner euro. Bolagets kärnverksamhet är molntjänster som outsourcing och drift av it-infrastruktur samt affärsinriktade konsulttjänster och it-bemanning. Peopleware rankades även som nummer ett i branschundersökningen Giarte Outsourcing Performance 2019, där Proact erhöll andraplatsen.

Grundarna stannar i bolaget

Bolaget köps från grundarna, som enligt planen ska stanna kvar i företaget och tillsammans med de anställda integreras med Proact i Nederländerna och Belgien. Prislappen är 17 miljoner euro, vilket motsvarar drygt 184 miljoner kronor.

– Genom att vi blir en del av Proact får Peopleware möjlighet att ytterligare utvidga vår verksamhet inom outsourcing och andra tjänster. Proacts stora kundbas, tillsammans med vårt kunnande och erfarenhet inom it-outsourcing, ger oss nyckeln till fortsatt tillväxt och framgång. Sammanslagningen av våra företag skapar mervärden för befintliga kunder och förstärker vår gemensamma närvaro på it-marknaden i Nederländerna och Belgien, konstaterar Peoplewares vd Mark van Liempt.

Proacts vd och koncernchef Jonas Hasselberg betonar också vikten av sina nya europeiska kollegor och välkomnar dem med följande ord:

– Vi är väldigt glada över att välkomna Peopleware till Proactfamiljen. Tillsammans skapar vi ytterligare värde för våra gemensamma kunder. Vi kan nu dessutom erbjuda en ännu starkare portfölj och bredare kompetens, inte minst inom hybrida molnlösningar. Förvärvet av Peopleware bidrar även till Proacts strategiska mål för ökad omsättning och förbättrad ebita-marginal, i linje med koncernens uppdaterade strategi och finansiella mål, säger han.

Läs också: Branschen trycks ihop – men Proact står stadigt i molnstormen