I förra veckan skrev vi om hur de första tecknen på lågkonjunktur börjar smyga sig på. Konjunkturinstitutets rapport var en av faktorerna, att kunderna tar lite längre tid på sig i beslutsprocessen en annan aspekt.

När Brainville idag presenterar sin konsultrapport där man tittar på vilka roller som är hetast på marknaden just nu går det att mellan raderna skönja ytterligare tecken på att det drag på konsultmarknaden som varit till synes oavbrutet de senaste åren kan tvingas se ett hack i kurvan framöver. Det är nämligen de roller som behövs i inledningen av stora digitaliseringsprojekt som ser ut att påverkas mest.

– Det som minskar mest är roller som finns med i uppstarten av stora projekt, som till exempel projektledare och kravanalytiker. Speciellt om man jämför första halvåret 2019 med första halvåret 2018 så ser vi att det går ner, säger Manuel de Verdier, vd på Brainville om den senaste rapportens resultat.

Säljarnas priser på tok för höga

– Vi räknar dels antalet uppdrag, men vi tittar även på priser på exempelvis projektledare och där ser vi att säljarnas priser är för höga nu jämfört med vad köparna vill betala. Det är ett tydligt tecken på att det inte är lika hett i år som förra året.

Men precis som vid vår senaste konjunkturkoll är det inte solklart att man ser tecken. För bortom de roller vi nämnt är det fortfarande en hel del drag på konsultaffärerna.

brainville
Källa: Brainville

– Volymerna av uppdrag är ungefär desamma som ifjol. Men vi ser också att det balanseras av att andra branscher har blivit intressanta för konsultmäklare. Vi har till exempel Centric som har tagit en hel del bemanningsuppdrag inom vården, konstaterar Manuel de Verdier.

Och om man tittar på de roller som efterfrågas är det så klart inte bara negativa siffror. Statistiken visar också att det som var hajp för ett år sedan till betydligt större del är verklighet i år.

Inte bara hajp utan verklighet

– Det vi ser tydligast ökning på är data scientist och data engineering inom machine learning. Antalet konkreta projekt har blivit väldigt många fler så vi ser att det är mer moget nu och är inte alls lika mycket hajp utan mer verklighet.

brainville
Källa: Brainville

Den senaste Konsultrapporten bjuder också på en ny del, där man har tittat på vilka utvecklarkompetenser som efterfrågas mest i konsultbolagens annonser. Här sticker exempelvis Python och Kubernetes ut som något där antalet uppdrag har skjutit i höjden.

Tanken är att vi vill se vilka buzzwords det är som förändras mest jämfört med förra året, säger Manuel de Verdier om det senaste tillskottet till rapporten.

Läs också: Nya utmaningen för branschen – allt svårare att rekrytera från Östeuropa