På senare tid har Oracles grundare och vd Larry Ellison haft mycket, och offentligt, roligt åt det faktum att Amazons kunddatabaser ligger, eller låg, på Oracle. Måhända har det inte varit den smartaste typen av kundvård, för nu har Amazon flyttat dessa databaser, inte helt förvånande till AWS, rapporterar ZDNet.

Det är inga små mängder vi talar om – allt som allt har Amazon migrerat 75 petabyte data i 7500 Oracle-databaser till skräddarsydda dito på AWS. Över 100 team på Amazon har arbetat med att migrera sina respektive databaser från Oracle under det senaste halvåret till olika AWS-databaser som Amazon DynamoDB, Amazon Aurora, Amazon Relational Database Service (RDS) och Amazon Redshift.

Exempelvis har avdelningen för köp-bedrägerier flyttat 40 terabyte data, och ekonomisystemet låg på 120 terabyte. Migrationen täcker samtliga av Amazons proprietära system, men faktum är att några Oracle-databaser kommer att finnas kvar då vissa tredjeparts-applikationer är hårt knutna till Oracle.

Larry Ellison tror på ökade kostnader

Oracles Larry Ellison, som verkar ha hängt upp sig på AWS, menar att Amazons flytt kommer att leda till disparata och utspridda databaser och ökade kostnader. Senast på Oracles Open World conference yttrade Ellison att ”ingen 'normal' människa skulle flytta databaserna till AWS”. Amazon å sin sida hävdar att de sparar kostnader för databaserna med 60 procent, får ned fördröjningen med 40 procent och kan skära på administrationen med 70 procent.

AWS presenterar migreringen i en bloggpost där en av bilderna döpts till bye bye oracle.

Läs också:
Microsoft höjer Windowspriset för kunder som använder AWS och Googles molntjänster
Oracle i molnoffensiv – anställer 2000 personer