Replace titulerar sig Europas största specialist på återanvändning av it-utrustning. Nu köps bolaget upp av nordiska Xllnc, som uppger att man vill ta en ledande position inom hållbar it med mer än en miljon hanterade enheter.

– Det är väldigt få spelare som kan ta ansvar för hela livscykeln för produkter. Med den slit och släng-kultur som råder har vi tagit fasta på att verkligen använda hela livscykeln och nu har vi hittat Replace som gör det, säger Xllnc vd Martin Backman om bolaget som renoverar och säljer vidare begagnade mobiler och annan it-utrustning.

Replace kommer att fortsätta existera som en del av Xllnc, och tanken är att de två varumärkena ska komplettera och förstärka varandra.

– Vi matchar varandra perfekt. Den globala it-branschen har idag samma klimatpåverkan som hela flygindustrin, cirka 2 procent av det totala koldioxidutsläppet. Att minska koldioxidavtrycket genom att förbättra hanteringen av it-resurser har varit vårt fokus i flera år. Med förvärvet av Replace blir vi den första nordiska spelaren som verkligen erbjuder detta i stor skala. Vi ska se till att produkterna används en livscykel till. När vi har kontroll på det kan vi erbjuda det enligt en as a service-modell, säger Martin Backman.

Verksamheten ska flytta ihop med Xllnc

Replace grundades i Estland 2016 och har sedan dess vuxit och har kunder i Norden och övriga Europa. Bolaget har idag 250 medarbetare med en omsättning på drygt 800 miljoner kronor. Den svenska verksamheten med ungefär 30 nordiska anställda ligger i Norrtälje, men tanken är att den verksamheten ska flyttas till lokaler hos Xllnc och Lin Education.

– Det här partnerskapet kommer att bli fantastiskt. Vi ser många likheter mellan våra företagskulturer och det finns många synergimöjligheter som kommer att stärka vårt gemensamma bolag, säger Jörgen Berg, vd för Replace.

Xllnc har tidigare köpt såväl klassikern Supplies Team som skol-pc-bolaget Lin Education. Med Replace ombord kommer omsättningen ligga runt 3,2 miljarder kronor under 2019.

– Klimatförändringar, resurshantering och miljömedvetenhet är av allt större betydelse för alla samhällsaktörer. FN har fastställt ansvarsfull konsumtion och produktion som mål nr 12 på den globala 2030-agendan. Att kunna erbjuda anställda en hållbar arbetsplats är en viktig komponent för att uppnå denna ambition. Med förvärvet av Replace blir Xllnc en livskraftig och tillförlitlig partner när det gäller att erbjuda en arbetsplats som drar full nytta av it-investeringar, inte bara när det gäller kostnadseffektivitet utan också klimat- och resursoptimering, säger Stefan Nilsson, hållbarhetsdirektör i Xllnc.

Läs också: 
Riskkapitalet fortsätter satsa stort – Xllnc köper Lin Education
Supplies Supplies! Nu köps snart 100-åriga branschklassikern upp