Arbetet med Facebooks nya kryptovaluta Libra tog häromdagen ett stort steg framåt i och med att samarbetsorganisationen Libra Association höll sitt första officiella möte i den schweiziska staden Genève.

Lanseringen av Libra är ingenting som oroar Riksbanken, utan snarare något som ses som ett tecken i tiden.

– Libra visade oss att det finns en efterfrågan på något som centralbankerna fortfarande inte har levererat, nämligen billiga och effektiva betalningslösningar över gränserna, säger Gabriel Söderberg från Riksbanken i en intervju med Coindesk.

Enligt Söderberg har det funnits en dröm om en internationell valuta ända sedan 1940-talet, då föreslog nämligen ekonomen John Maynard Keynes en ny valuta som skulle få namnet Bancor. Men det är först nu som utvecklingen har tagit fart på allvar.

För att få en stabil valuta krävs emellertid fortfarande någon form av uppbackning av staten, något som Facebook tycks ha insett. Sålunda kommer Libra att kopplas till ett urval av starka valutor och statsobligationer.

– Så vad är det som gör valutan stabil i det här fallet, jo det är staten. Så även om det rör sig om ett privat åtagande behöver de ändå hjälp av staten, säger Gabriel Söderberg i intervjun.

Läs också:
Riksbankschefen räds inte Libra – ”privata valutor brukar kollapsa”
Betala med Swish utanför Sverige? Nu tas första steget