Det här innebär att han ersätter Marie Ehrling som varit ordförande sedan 2013. Det här meddelade mobiljätten under helgen.

Företagets största ägare, som är svenska staten, har begärt att styrelsen ska kallas till extra bolagsstämma just för att välja ny styrelseordförande. Valberedningen har enats om att nominera Lars-Johan Jarnheimer till posten.

Till Dagens Industri säger Ehrling att hon själv tänkt lämna posten i vår, men nu tvingas gå i förtid. Bland annat har svenska staten varit kritisk mot affären där Telia köpte TV4.

Tidigare i höst meddelade Telia att vd Johan Dennelind slutar efter sex år som vd.

Valberedningens ordförande Daniel Kristiansson säger i en kommentar:

– Vi är väldigt glada över att kunna föreslå Lars-Johan Jarnheimer till posten som ny ordförande för Telia Company. Lars-Johan har ett starkt affärssinne och gedigen erfarenhet inom teknik, media och telekom-sektorn. Han har operativ vd-erfarenhet av telekom från sin tid som vd för Tele2 (1999–2008) samt styrelseerfarenhet från TMT-bolag som Egmont, Millicom och MTG. Vidare har han en gedigen erfarenhet från konsumentaffärer inom olika sektorer, bland annat som styrelseordförande i Ingka Holding (IKEA) och som styrelseledamot i SAS.

– Marie Ehrling, som har varit ordförande i Telia Company sedan 2013, har gjort stora insatser för Telia, särskilt vad gäller hanteringen av de utmaningar som fanns i bolagets verksamhet i Eurasien och skapa en starkare bas i Norden och Baltikum. Företagets kultur och varumärke har i grunden förändrats och förstärkts under denna tid. Vi vill rikta ett stort tack till Marie för det utmärkta arbetet under dessa år, säger Daniel Kristiansson.

Läs mer: Telia erbjuder eftergifter för att ro hem TV4