Sedan Bitcoin lanserades 2009 har sammanlagt 18 miljoner mynt utvunnits, något som innebär att det nu ”bara” återstår 3 miljoner innan man har nått taket på 21 miljoner mynt.

I och med att den så kallade blockbelöningen halveras efter varje 210 000 block väntas det emellertid ta drygt 120 år innan det sista myntet har utvunnits, med andra ord kommer det gå att tjäna pengar på utvinningen ända fram till år 2140.

Läs också: Så funkar kryptovalutor – och så handlar du med dem​​​​​​​

Trots att det återstår 120 år av Bitcoin-brytning har det redan nu höjts röster för att höja taket vad gäller antalet maximala mynt. Enligt Paul Brody från det amerikanska revisionsföretaget Ernst & Young innebär nämligen det nuvarande maxtaket att Bitcoins användning som en global valuta hotas.

– Om Bitcoin blir en väsentlig del av det globala monetära systemet skulle vi behöva ta itu med taket, detta då många ekonomer anser att ett system med deflation inte nödvändigtvis är den bästa lösningen, säger Paul Brody enligt Coindesk.

När taket väl har nåtts är transaktionsavgifter det enda sättet att tjäna pengar på Bitcoin, något som riskerar att minska intresset för valutan.

Läs också:
Riksbankschefen räds inte Libra – ”privata valutor brukar kollapsa”
Nytt rekord! Det grävs bitcoin som aldrig förr