Under en presskonferens på förmiddagen presenterade inrikesminister Mikael Damberg regeringens lagförslag som nu ska gå ut på remiss till lagrådet. Om lagen antas kommer den innebära ”mycket kraftfulla tvångsåtgärder” mot framförallt organiserad brottslighet och terrorism.

Med lagförslaget möter regeringen krav och önskemål från rättsvårdande myndigheter som hittills saknat möjligheter att avlyssna krypterad kommunikation. Enligt dessa myndigheter sker uppåt 90 procent av all kommunikation mellan kriminella över krypterade förbindelser. I sin presentation visade Damberg en bild med logotyper från kommunikationsappar som WhatsApp, Telegram, Signal med flera appar som använder stark kryptering mellan enheter.

Polisen ska även kunna placera ut trojaner eller annan typ av spionprogram på misstänktas datorer och mobiler. Med hjälp av dessa, eller på andra sätt, ska Polisen exempelvis kunna slå på enheternas kameror och mikrofoner och filma eller avlyssna olika aktiviteter, och Polisen ska även kunna komma åt lagrad information som bilder, loggar och andra filer. Under presskonferensen använde Mikael Damberg uttryckligen ordet ”trojaner” som en del av Polisen nya verktygslåda.

Ska vara skäligen misstänkt

För att Polisen ska kunna använda de nya tvångsåtgärderna gäller samma regler som för avlyssning och kameraövervakning idag, det vill säga den misstänkte ska vara skäligen misstänkt för ett brott med ett straffvärde på minst två års fängelse. För rumsavlyssning, alltså att slå på den kommunicerande enhetens mikrofon, gäller ett straffvärde på minst fyra års fängelse. Kraven är dock lägre vid misstanke om brott mot rikets säkerhet som spioneri och terrorbrott.

Polisen tror att det nya hemliga tvångsmedlet kommer att användas mellan 50 och 100 gånger per år. Metoden är resurskrävande och har beräknats kosta 100 miljoner kronor per år.

Om regeringens lagförslag godkänns av lagrådet utan större anmärkningar hoppas regeringen att lagen kommer att träda i kraft den 1 mars 2020. Lagförslaget har stöd av en majoritet i Riksdagen.

Läs också:
NSA:s supervapen läckte 14 månader innan Shadow Brokers
Nu går polisdrönare från projekt till verklighet – ”en gamechanger”