Healthtech-appen Appy Saúde som växer mycket snabbt i afrikanska länder och som nu är nominerad till Afrikas bästa app har starka Sverigekopplingar. Bland annat utvecklades den ursprungliga tekniken i Sverige, berättar Mats Simonsson som i dag är affärsutvecklare på det här unga företaget som har sin bas i Angola.

– Om man räknar bort sociala medier-appar så är vi faktiskt den mest använda appen i Angola. Nu ska vi expandera till Rwanda och ytterligare två afrikanska länder, säger han.

Afrika har uppmärksammats mer och mer ur ett teknikperspektiv. Flera it-jättar har slagit upp utvecklingscenter där och alldeles nyligen lanserades den första mobilen som är helt utvecklad i Afrika, av Mara Group.

– Det finns naturligtvis en enorm potential här, när smartphone-penetrationen ökar då det kommer fler enklare och billigare modeller, och när näten blir bättre, säger Mats Simonsson som också sitter i styrelsen för svensk västafrikanska handelskammaren.

Många är rädda för riskerna

– Det skulle kunna göras mycket mer från svenska företag här, och det är många som ser de möjligheterna men som är rädda för riskerna i form av politisk instabilitet, till exempel.

Framför allt händer det mycket i Rwanda, där man från myndigheternas håll utarbetat en tydlig strategi för att bygga ett ”afrikanskt silicon valley”. Det är väldigt positivt för hela regionen eftersom det kan ge ringar på vattnet.

– Man kan säga att det här är en hel kontinent som långsamt håller på att leva upp.

appy saude
Mats Simonsson.

Vad är då Appy Saúde för ett företag? De har utvecklat en app inom healthtech som fungerar som ett ekosystem mellan vårdgivare som sjukhus och apotek å ena sidan och vårdtagare å andra. Hur många användare de har vill de inte avslöja, men de har kopplat samman 50 000 patienter med vårdgivare i Angola.

– Men vi har en helhetslösning. När vi går in i ett land inventerar och samlar vi in vårdinformationsdata som finns, alltså öppettider hos Apotek till exempel, och sammankopplar patienter med rätt vårdgivare.

Från början är det här ett ungt angolanskt företag, men genom samarbeten med svenska teknikföretag så utvecklades de första versionerna av appen i Sverige.

Innan han gick över till Appy var till exempel Mats Simonsson själv projektledare för det här samarbetet på Securemailbox som då arbetade med datahanteringen. Tekniken utvecklades tillsammans med det svenska företaget Aquro. Det här skedde under 2016.

Stark koppling till Sverige

– På så sätt är det här svenskutvecklad teknik från början, och även om vi numera har egna utvecklare, så är kopplingen till Sverige fortfarande stark, säger Mats Simonsson som själv är stationerad i Stockholm.

– Datahanteringen har hela tiden varit väldigt central i det här bolaget. De vill hålla internationella standarder i informationshanteringen.

Och nu är ni nominerade till bästa afrikanska app samt bästa hälsotechapp i AppsAfrica Innovation Awards 2019 – vinnaren utlyses i Kapstaden den 11 november - hur mycket betyder det för bolaget?

– För oss är det naturligtvis väldigt stort, och det får också uppmärksamhet i hela Afrika, vilket hjälper oss nu när vi ska expandera till fler länder.

Läs mer:
Microsoft följer Google i spåren – gör jätteinvestering i Afrika
Svenskt företag använder drönare för att transportera medicin i väglöst Rwanda