För tredje året i rad presenterar operatören Tele2 sin ranking Öppna Nät-barometern. Att man vill lyfta de olika nät som finns runt om i landet förklaras med att man vill se till att vi har en ”framtidssäker digital infrastruktur genom en mer standardiserad och kvalitetssäkrad affärsmodell, driftprocess och nätdesign”.

Och oavsett om det är Tele2:s vilja att ranka de olika näten som ligger bakom eller ej så konstaterar operatören nöjt att årets resultat visar en ökning för hela branschen i genomsnitt jämfört med fjolåret. Totalt handlar det om 22 mätpunkter som bedöms. Dessa är uppdelade i tre olika kategorier utifrån vad slutkunderna anser vara viktigt: Marknad, avtalsvillkor & miljö, Drift & kvalitet samt Teknik.

– I år är det tredje året som vi släpper Öppna nät-barometern och den har under de här åren stärkt relationen mellan oss som tjänsteleverantör och de öppna fibernäten. Vi är helt övertygade om att vi med Öppna nät-barometern kan hitta områden som blir gemensamma utmaningar och där vi jobbar tillsammans och lär av de öppna fibernät som kommit längst i sin utveckling, säger Fredrik Stenberg tillförordnad chef för den svenska företagsmarknaden på Tele2.

Gjort en fantastisk resa

Vinnare i år blev Bollnäs Energi, och från motiveringen kan man bland annat läsa att bolaget gjort en fantastisk resa och följande: ”Från ett stängt nät till ändrad affärsmodell och öppet nät har de utvecklats på ett väldigt imponerande sätt. De är mycket lyhörda för våra önskemål och har gjort förbättringsarbeten snabbt och effektivt. Bollnäs Energi har höga ambitioner och strävar ständigt att vara på topp. Fibernätet har ett brett produktutbud, högpresterande systemstöd och adressdokumentation av högsta klass. Ett stabilt nät, korta åtgärdstider och ett starkt kundfokus gör Bollnäs energi till en värdig vinnare”.

– Först vill jag såklart rikta ett stort grattis till Bollnäs Energi som blir vinnare av Årets Öppna Nät. Vi har sett en riktigt imponerande utveckling hos dem under året som gått, och ser det som ett bevis på att man skall våga förändra och utvecklas. De egentliga vinnarna av Öppna nät-barometern är såklart ändå slutkunderna som i och med att de öppna näten ständigt utvecklar sig och får bättre tjänster och kvalitet oavsett om de väljer något av våra varumärken eller någon konkurrent, säger Samuel Skott, chef för den svenska konsumentmarknaden på Tele2.

– Vi är jätteglada och stolta över utmärkelsen, framför allt med tanke på konkurrensen. När vi för cirka fyra år sedan bestämde oss för att Bollnäs Stadsnät skall vara ett öppet nät i världsklass visste vi att det skulle innebära utmaningar, men vi började ändra hela vår produkt och affär, från stängt till öppet fibernät och att nu få Tele2s erkännande visar att vi är på rätt väg och ger våra engagerade medarbetare energi att fortsätta utveckla stadsnätet för framtiden, säger Anders Lantz, stadsnätschef på Bollnäs Energi.

Öppna neutrala stadsnät i Arvika

Årets raket prisas också. Den utmärkelsen landar i år hos Mittnät, som gått från plats 20 till plats 5. Det är ett samverkansbolag som ska verka för öppna neutrala stadsnät i Arvika, Forshaga, Hammarö, Karlstads, Munkfors, Kil, Årjäng, Åmåls och Vansbros kommuner.

– Fantastiskt kul att vi blir uppmärksammade på det här viset. Ett kvitto på att vi inom Mittnät gör bra saker och att gott samarbete verkligen fungerar. På drygt fyra år har vi gått från sex till nio kommunala stadsnät och vårt mål är att fortsätta växa, säger Elin Bertilsson, som är vice vd och verksamhetsansvarig på Mittnät.

Läs också: Huawei bojkottat av många – men de svenska stadsnäten är en kärlekssaga

Fakta

1. Bollnäs Energi
2. Itux
3. IP-Only
4. Open Universe
5. Mittnät
6. Fibra
7. Zitius
8. Svenska Stadsnät
9. Telia Öppen Fiber
10. Lunet och Netsam (på delad plats)