Vi har tidigare skrivit om att marknaden för robotiserad processautomatisering, RPA, blir allt hetare. Men nu har ett av bolagen vars mjukvara arbetar med att ersätta manuellt arbete genom att automatisera repetitiva processer dragit i nödbromsen.  

Veckan efter att UI Path hade stor konferens i Las Vegas kommer nu beskedet att 400 personer tvingas lämna bolaget. Det är Information Age som skriver om de stundande besparingarna och hänvisar till en källa som säger att UI Path bränner betydligt mycket mer pengar än andra RPA-bolag. Och det har onekligen funnits pengar. Bara i år har bolaget tagit in finansiering på 568 miljoner dollar.

– Medan verksamheten har vuxit i ett otroligt tempo är det naturligt att vi utvärderar vår verksamhet och våra interna investeringar då och då. I det här fallet har vi fattat beslutet om att backa inom områden som inte överensstämmer med vår nuvarande affärsinriktning. Det har påverkat mindre än 400 anställda globalt. Men även med dessa förändringar har vi 50 procent fler anställda än den 1 januari 2019, säger en talesperson för UI Path till Information Age.

Det här betyder dock inte att hajpen kring RPA är död, säger Phil Fersht, grundare och vd på analysföretaget HFS Research, men han konstaterar däremot att bolaget blivit offer för en för kraftig hajp.

– UI Path har insett att intelligent automatisering är ett maraton, inte ett sprintlopp. Bolaget har drivit på hajpen runt RPA alldeles för aggressivt. Intelligent automatisering är här för att stanna, men företagen behöver verklig hjälp för att använda den på rätt nivå. Det är viktigt att företag investerar tid och resurser för att utvärdera sina affärsprocesser innan de tar steget att köpa programvaran som bara kommer att leverera först när caset har definierats, säger han till Information Age.