Förra veckan blev det klart att den tidigare Tele2-vd:n Lars-Johan Jarnheimer blir ny styrelseordförande på Telia. Idag presenteras ytterligare en före detta Tele2-höjdare till vd-rollen.

Det blir nämligen Allison Kirkby som kliver in som vd och koncernchef för Telia Company. Hon kommer närmast från Danmark, där hon haft rollen som vd och koncernchef för TDC. Hon kommer att tillträda sin nya roll på Telia under det andra kvartalet 2020. Fram till dess är Christian Luiga kvar som tillförordnad vd och koncernchef och återgår sedan till sin roll som finanschef för Telia.

Telia uppger att rekryteringsprocessen inleddes i augusti med hjälp av ett externt rekryteringsföretag. De viktigaste sökkriterierna identifierades då genom intervjuer med valberedningens medlemmar, styrelsens ledamöter och medlemmar i Telias koncernledning. Sedan gjorde man en kartläggning av lämpliga kandidater i Norden och internationellt.

En stark drivkraft att genomföra förändringar

– Telia Companys styrelse är mycket glad och stolt över att idag kunna presentera Allison som ny vd och koncernchef. Allison besitter alla de egenskaper som har varit på styrelsens lista under rekryteringsprocessen. Hon har gedigen branscherfarenhet både inom telekom och media, en stark drivkraft att genomföra förändringar, ett visionärt synsätt och starkt fokus på tillväxt, säger styrelseordförande Marie Ehrling och konstaterar vidare:

Allison Kirkby som tar över som vd och koncernchef för Telia.
Allison Kirkby tar över som vd och koncernchef för Telia.

 – Allison har även under sin karriär visat ett starkt ledarskap som engagerar och entusiasmerar, vilket är en förutsättning för att framgångsrikt genomföra de stora förändringar som Telia Company för närvarande genomgår vad gäller nya affärsmodeller, förändrade arbetssätt och snabb teknisk utveckling. Allison kommer att föra Telia Company vidare i dess ambition att bli det ledande telekomföretaget i Norden och Baltikum.

– Jag är glad och mycket hedrad över att vara utsedd till vd och koncernchef för Telia Company. Givet dess unika tillgångar, storlek och marknadsposition, har Telia Company möjligheten att fungera som en förebild för den globala telekombranschen och visa fördelarna med digitalisering till sina intressenter, i synnerhet för kunderna och ägarna. Jag ser mycket fram emot att lära känna Telia och de anställda under tiden som vi gemensamt kommer att arbeta för att föra Telia Company framåt, säger Allison Kirkby.

Läs också: Telia i Norge dumpar Huawei – satsar fullt ut på Ericsson