Varbergs kommun tar hjälp av Atea för att bygga ny it-infrastruktur. Det handlar om en lagringsmiljö som bygger på serverarkitektur från Dell. Den hyperkonvergerade infrastrukturen som används inkluderar lagring, nätverk och beräkningskapacitet, och ger enligt kommunen bättre prestanda, vilket i sin tur ger besparingar av både pengar och tid.

– Verksamhetens krav på digitalisering växer, och med samma antal resurser på it-avdelningen är det viktigt att automatisera och förenkla vår drift. Vi ville även vara mer flexibla och börja erbjuda fler molnbaserade funktioner, det kan vi nu med denna nya hyperkonvergerade lösning, säger Rosita Ahlstedt, enhetschef för it-service på Varbergs kommun.

Med det tidigare systemet har it-avdelningen tvingats hantera tre separata lösningar och säkerställa att kommunikationen dem emellan fungerar som den ska. Med den nya miljön som inkluderar virtualisering, mjukvarudefinierad lagring och anpassning till molntjänster blir hanteringen betydligt enklare för kommunens fem personer starka team. Och snart är de även redo för nästa steg, då operativsystemet Microsoft Server 2019 ska införas.

– Alla våra program är 25 procent snabbare nu, så våra interna användare är mer produktiva och kan erbjuda bättre service till våra kommuninvånare. Dessutom tar det endast en timme att utföra programvaruuppgraderingar som tidigare tog fyra timmar. Ett konkret exempel har vi inom socialförvaltningens system, som blivit mindre sårbart tack vare att nedtiden vid uppgraderingar minskat, säger Rosita Ahlstedt.

Genom att använda Dell EMC S2D Ready Nodes och Microsoft Azure HCI meddelar Varbergs kommun att överföringshastigheterna är mycket snabbare än tidigare. Dessutom har man kortat ner svarstiden på lagringslösningen från 15 millisekunder till 0,1 millisekunder.

– Genom att vi på Dell Technologies gör det slitsamma jobbet med att testa och validera infrastruktur för moderna, automatiserade och hyperkonvergerade it-plattformar som Azure HCI, reducerar vi riskerna för företag och organisationer och gör det enklare att ta steget in i 20-talet. Vi gör helt enkelt det vi är bäst på så att kunderna kan fokusera på det som de är bäst på – i det här fallet att ge bästa möjliga service till sina kommuninvånare, säger Mathias Engstrand, ansvarig för enterpriselösningar på Dell Technologies Sverige.

Läs också: Atea går in tungt på AWS – nu ska branschens jätte lägga i nästa molnväxel