Det gamla huset som tidigare huserade svenska TDC står just nu ganska ensamt kvar i Häggvik i Sollentuna kommun norr om Stockholm. Men det som nu mest är högar av grus ska snart förvandlas till en liten startup-värld med både kontor och små lägenheter som ska kunna hyras av utvecklare på tillfälligt besök.

Det är i alla fall så planerna ser ut. Och där är investmentbolaget Wellstreet en viktig beståndsdel. Nyligen lanserades det man kallar Wellstreet Fintech Loft på ett annat liknande ställe, den nyblivna partnern Amazon Web Services popup-loft i centrala Stockholm.

Främst till företag inom fintech

Det nya programmet Wellstreet Fintech Loft riktar sig främst till företag inom fintech, men även till företag som jobbar med blockchain och AI samt de branscher som kallas regtech och insurtech, det vill säga bolag som jobbar med nya regulatoriska krav eller bolag som jobbar med ny teknik inom försäkringsbranschen.

– För mig är det som att vara hemma. Finansiella tjänster och detaljhandel har varit min vagga i mer än två decennier, säger Mikael Wintzell, grundare och vd på Wellstreet, som efter åren på Klarna, där han var kommersiell chef, ser fram emot att dyka ner i fintechvärlden igen.

Och att AWS finns med på ett hörn är så klart extra glädjande. Det handlar dock inte om någon monetär investering från molnjättens sida, utan bolaget finns med som teknikpartner och rådgivare.

factory aws sollentuna
På startupjakt. Eric Morales från AWS och Mikael Wintzell från Wellstreet kommer finnas på plats när The Factory öppnar i januari.

– AWS och Wellstreet är en match made in heaven, och vi är glada över att arbeta med dem. Deras roll kommer att vara nyckeln till vår framgång.

Den nya stadsdelen som The Factory ska ligga i ska heta Södra Häggvik, och där ska det enligt Alm Equity finnas såväl bostäder som kontor samt hotell. Enligt planen är det totalt 1 500 bostäder som ska byggas i tio etapper, och det kommer även byggas tre skrapor på 23 våningar. Den del av Södra Häggvik som Alm Equity är inblandad i ska vara klar 2022.

Klart med kommande hyresgäster

Men just nu är det alltså bara det gamla TDC-huset, som snart kommer invigas som The Factory, som finns på platsen. Det officiella startdatumet är 13 januari, och enligt Mikael Wintzell är det redan klart med de kommande hyresgästerna.

– Det är fullt uthyrt. Vi har ungefär 750 personer från ett 30-tal företag som kommer att sitta där i januari. Under december ska vi presentera vilka de första fyra bolagen är, säger han.

På AWS har man redan sedan etableringen i Sverige hyllat den svenska startup-miljön, och det här är så klart ytterligare ett sätt att ta del av det. Eric Morales, som är chef för Startup and VC Business Development på AWS, sager att man hoppas att partnerskapet med Wellstreet ska göra att man hittar fler intressanta starupbolag inom fintech, och han säger att satsningen är ganska unik, både i Sverige och för globalt, som bara har gjort ett liknande nedslag i Europa tidigare.

– Det här är det första partnerskapet av det här slaget vi har i Sverige och bara det andra exemplet i Europa. Vi har ett liknande projekt i Paris sedan tidigare, säger han och berättar att AWS bidrag främst handlar om att bistå med teknik och inte minst tekniskt kunnigt folk.

– 13 januari invigs det. Då kommer vårt team att sitta där. Vi kommer att ha ett flertal personer på plats under veckorna.

Tanken är så klart att bolagen ska använda AWS infrastruktur för att utveckla sin verksamhet. Eric Morales trycker främst på säkerhetsaspekten som en av de viktigaste, men givetvis passar han även på att lyfta den möjlighet molnet innebär för den som vill utöka en lokal verksamhet till en betydligt större marknad. Där anger han framför allt Izettle som ett tydligt exempel på ett bolag som gjort en resa från starten i Stockholm till stora världen. Dessutom kommer man att erbjuda AWS Activate, där företagen erbjuds krediter, utbildning och support.

Läs också: Här intar Amazon Web Services Katrineholm – nu hoppas staden på ett lyft