Den här upphandlingen har varit mycket omskriven i amerikanska medier, bland annat eftersom den är värd så stora pengar, men också eftersom den kantats av protester inte minst från Oracle som hävdat att Amazon Web Services haft fördelar i kraft av sin storlek.

Till och med president Donald Trump, som vid flera tillfällen attackerat Amazons vd Jeff Bezos, har gått ut och kommenterat upphandlingen, och uppgav i augusti att hans administration skulle granska budet från AWS efter de här klagomålen.

AWS har varit stor favorit att ta hem kontraktet. Nu står det ändå klart att det blir Microsoft som tar hem den här affären, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Jedi är en förkortning för Joint Enterprise Defense Infrastructure Cloud och är en del av en bredare digital modernisering av det amerikanska försvarshögkvarteret.

I ett uttalande uppger en talesperson för Amazon Web Services att företaget är ”överraskade över slutsatsen” och enligt källor till Reuters ser molnjätten nu över vilka möjligheter det finns att överklaga det här.

Läs mer: Nya anklagelser från Oracle mot Amazon – efter att ha missat superaffären