För knappt två år sedan var det full fajt om att bli hårdvaruleverantör till Stockholms stads skolor. Efter att Stockholms stad förnyade konkurrensutsättningen på sitt ramavtal var det först Lin Education som gick segrande ur striden. Men efter att staden bedömt att Lin Education inte kunde stå fast vid sitt bud landade storaffären hos Advania istället.
Men i februari löper Advanias avtal ut och återigen konkurrensutsätts ramavtalet där fyra leverantörer finns med: Advania, Atea, Xllnc (tidigare Lin Education) och Dustin. Nu var det Ateas prissättning på datorer, plattor, mobiler, skärmar och tillbehör som föll staden bäst i smaken.
"Ingen dramatik i detta"
– Det är ingen dramatik i detta. Vi är nöjda med Advania som leverantör. Men avropsavtalet med dem löper snart ut. Därför har staden gjort en förnyad konkurrensutsättning med de fyra leverantörer som ingår i det här ramavtalet. Den här gången var det Atea som erbjöd de lägsta priserna, säger Stockholms stads it-direktör Johanna Engman och kommenterar att det blir leverantörsbyte igen på följande sätt.
– Skälet till att staden har korta avtal på det här området är för att skolorna ska ha möjlighet att hålla sig uppdaterade både när det gäller teknik och pris för hårdvara.
Atea konstaterar att det nya avtalet innebär leverans av digitala enheter till cirka 90 000 elever och 15 000 medarbetare inom skolan. Det kommer att löpa närmare tre år med möjlighet till förlängning med ett år, och det uppskattade värdet är cirka 140 miljoner kronor per år.
"Ett viktigt uppdrag"
– Vi är väldigt glada och stolta över förtroendet att vara en del av Stockholms stads digitaliseringsresa. Att bidra med verktyg som stöttar elevernas inlärning och förbereder dem för framtiden är ett viktigt uppdrag, säger Linus Wallin, chef för Region Stockholm på Atea.
I det nya avtalet ingår även att stå för en hållbar hantering av enheterna vid slutet av användningsperioden. Det innebär att de använda prylarna skickas till Ateas logistikcenter där de töms på data och rekonditioneras för att återanvändas i en annan verksamhet, om det är möjligt.
Att det är tillverkningsfasen som ger störst miljöpåverkan gör att allt fler aktörer i branschen har börjat hitta sätt att förlänga produkternas livscykel.
– Hållbar it-användning är en stor del av Atea och det känns både roligt och viktigt att jobba med frågan tillsammans med Stockholms stad, som har kommit långt i sitt eget hållbarhetsarbete. Genom avtalet säkerställer vi från Ateas håll ett miljömässigt återtag av produkterna där elevernas personuppgifter samtidigt är säkrade, säger Linus Wallin.
Läs också: Läckan i Stockholms skolplattform anmäls till Datainspektionen