Trenden med att återförsäljare och systemintegratörer just slukar varandra gäller inte bara i Sverige. Även i övriga Europa pågår samma mönster. Nu i veckan har två av den svenska branschens nätverksspelare nätverkat duktigt i norra Europa, med två nya affärer som följd.

Riskkapitalbolaget Norvestor fortsätter forsa fram med plånboken i högsta hugg. För två veckor sedan köpte ett av deras svenska bolag, Xllnc återanvändningsbolaget Replace. Nu är det återigen dags att agera, men den här gången genom storsatsande Netnordic, som gör sitt fjortonde förvärv sedan 2013 när man köper danska Rantek, som levererar nätverksoptimering, it-säkerhet, datacenter och backup och har 18 anställda i Randers.

Kommer att gynna kunderna

– Våra anställda är och har alltid varit själva kärnan i Ranteks framgång. Med förvärvet blir möjligheterna för vår kompetensutveckling ännu större, både i Danmark och i resten av Norden. Detta kommer att gynna våra kunder, säger bolagets vd Rene Bach Pedersen om ägarbytet.

– Med förvärvet av Rantek får vi tillgång till ett starkt marknadsledande företag med unika kompetenser som passar perfekt när det gäller att utöka våra tjänster, geografiska närvaro i Danmark, samt stärka vår kultur. Med Ranteks engagemang och fokus på teknik skapar vi ett tydligt gemensamt mervärde för kunden, vilket är helt i linje med vår ambition att ha en ledande position i Danmark och resten av Norden, säger Netnordics vd Jarl Øverby.

Även den Nordic Capital-backade Cisco-specialisten Conscia har gjort ett viktigt förvärv, det tyska it-infrastrukturföretaget Xevit, med 110 anställda och en omsättning runt 40 miljoner euro. För Conscia är det förvärv nummer åtta sedan 2014.

Viktigt steg in i Dach-regionen

Xevit är en tysk guldpartner till Cisco och ligger även bakom lösningar för sjukvårdssektorn, som till exempel en kommunikationsplattform som kopplar ihop mer än två miljoner användare på sjukhus, kliniker och läkarmottagningar. För Conscia är köpet ett viktigt steg in i den mestadels tyskspråkiga värld som brukar kallas Dach-regionen, det vill säga Tyskland, Österrike och Schweiz.

– Vi har fyrdubblat vår omsättning under de senaste fem åren från 500 miljoner danska kronor till över 2 miljarder. Vi är redan marknadsledande i Skandinavien, Nederländerna och Slovenien, och med Xevit kommer vi att stärka vår position ytterligare inom den europeiska säkerhets- och it-infrastrukturmarknaden som är en viktig strategisk prioritet för Conscia, säger Conscia Groups vd Claus Thorsgaard.

– Under de senaste två-tre åren har vi gjort mycket betydande investeringar för att utöka vår portfölj av säkerhetslösningar, till exempel har vi nu ett 24/7 security operations center och med Xevit som en del av Consciagruppen kommer vi att kunna bistå de tyska kunderna bättre med dessa typer av lösningar.

Läs också: Återanvändning nästa när hungrigt Xllnc köper ännu ett bolag