Inom loppet av några dagar presenterades två affärer som lär få stor inverkan på molnmarknaden. Den första är amerikansk: Nämligen att Microsoft kniper Pentagons 95-miljarderskontrakt Jedi framför näsan på Amazon Web Service.

I de här sammanhangen är det AWS som är jätten, och affären har beskrivits som så stor att de flesta trodde att den bara kunde gå till AWS. Att Microsoft vinner affären är en enorm prestigevinst för utmanaren och det kan ge effekt även på andra marknader än den amerikanska.

Nu är inte sista ordet sagt om den här megaaffären. Upphandlingen har kantats av protester och klagomål – och precis på upploppet gick president Donald Trump ut och sa att budet från AWS skulle granskas. Trump har vid flera tillfällen attackerat Amazons vd Jeff Bezos som också äger Washington Post. Det är ingen vågad gissning att Amazon Web Services kommer att överklaga det här.

En viktigare affär på lång sikt

Inte lika uppmärksammad, men förmodligen viktigare långsiktigt är den treåriga affär som Microsoft och SAP presenterade förra veckan.

SAP har valt Microsoft som så kallad ”preferred partner” och de båda mjukvarujättarna ska göra en gemensam kraftsamling för att få storföretagen att flytta sina kärnsystem till molnet.

Det här är de system som sägs vara de svåraste att få upp i det publika molnet. I första hand gäller samarbetet erp-systemet för storföretag SAP S/4 Hana.

Och förutom SAP och Microsoft ingår också ett globalt nätverk av systemintegratörer som ska snickra ihop helhetslösningar med projektplaner och marknadsplaner – också för att det ska bli enklare att flytta över de här processerna till molnet.

Ytterligare en faktor som ska förenkla molnresan för storföretagen är att Microsoft enligt det här avtalet ska börja fungera som återförsäljare för vissa komponenter i SAP Cloud Platform.

Minimera kostnaden för kunderna vid flytt till molnet

”Det här handlar om minska komplexiteten och minimera kostnaderna för kunder då de flyttar SAP S/4Hana till molnet”, sa SAP:s nya vd Jennifer Morgan när hon presenterade den här affären.

Jennifer Morgan har tillsammans med Christian Klein precis tagit över vd-posten på den tyska affärssystemleverantören efter Bill McDermott.

Deras idé är att de båda jättarna tillsammans ska ha så mycket kraft och trovärdighet för att företagen ska våga satsa på migreringar av de här komplexa systemen. Därtill ska den stora partnerskara som företagen förfogar över vara ytterligare ett stöd.

Den här gemensamma tjänsten går under namnet Embrace. Det ska påpekas att SAP, vid sidan av det här djupa samarbetet med Microsoft, också har samarbete med AWS och Google.

Bland småföretag är det norm att affärssystemen är molnbaserade, bland medelstora är det vanligt, men bland storföretag är det sällsynt att affärssystemen körs som publika molnsystem.

Nu är det kanske dags för de ofta Microsoft-beroende storföretagen att också ta steget.

Läs mer: Här är systemen som "aldrig" når upp i molnet