WhatsApp, en av världens mest använda mobilappar, och en del av Facebook, stämmer det israeliska it-säkerhetsföretaget NSO i en federal amerikansk domstol. I stämningsansökan skriver WhatsApp att NSO placerat ut skadlig kod som avlyssnar användarna i över 1400 fall.

Vidare står det i stämningsansökan att NSO inte kunde bryta punkt-till-punk-krypteringen, och därför istället installerade skadlig kod på mobilerna för att kunna avlyssna dem.

I maj i år patchade WhatsApp en sårbarhet som gjorde att angripare kunde installera skadlig kod bara genom en röstsamtal, även om mottagaren inte svarade. Vid tidpunkten skrev Financial Times att källor till dem pekade ut NSO som ansvariga för utvecklingen av attacken.

Riktat attacker mot journalister

I en krönika i Washington Post skriver nu WhatsApps vd Will Cathcart att NSO riktat sina attacker mot minst 100 människorättsaktivister, journalister och andra delar av civilsamhället. NSO har flera gånger anklagats för att förse statsmakter med spionprogram. I stämningsansökan pekar WhatsApp på NSOs marknadsföring som säger att företaget kan ”på distans och i hemlighet utvinna värdefull information från i stort sett vilken mobil som helst”.

Enligt mediauppgifter fann man NSOs spionmjukvara i Jamal Khashoggis mobil efter att journalisten mördats på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Nyligen beslutade den svenska regeringen att låta svenska polisen i hemlighet bryta kryptering och placera ut avlyssnande mjukvaror på kriminellas mobiler just i fall där de kriminella kommunicerar över krypterade appar som WhatsApp.

I ett uttalande till The Next Web förnekar NSO alla anklagelser från WhatsApp och bestrider stämningsansökan.

Läs också:
Regeringen: Polisen ska få hacka mobiler och placera ut trojaner
14 hårresande saker som Google vet om dig