Det israeliska it-säkerhetsföretaget NSO är känt för sin kompetens att hacka mobiler och de anklagas för att förse statsmakter med mjukvara som i hemlighet installeras på mobiler och spionerar på användarna.

Igår skrev TechWorld om att WhatsApp stämmer NSO i en federal amerikansk domstol efter att det upptäckts att NSO placerat sin spionmjukvara Pegasus på över 1400 mobiler och låtit någon, oklart vem, spionera på användare av WhatsApp. Över hundra av dessa användare är människorättsaktivister, advokater, journalister och andra inom civilsamhället.

WhatsApps moderbolag Facebook går nu in i det känsliga ärendet och raderar konton som tillhör medarbetare på NSO. Enligt WhatsApps stämningsansökan skapades NSO:s konton enbart i syfte att attackera andra användare. Attackerna är så sofistikerade att det räcker med att starta ett röst- eller videosamtal för att placera ut spionprogrammet. Mottagaren behöver inte ens svara, rapporterar Ars Technica.

Utöver detta anser WhatsApp att dessa konton användes för att kommunicera med NSO:s attack-servrar via WhatsApps servrar. WhatsApp menar att detta inte bara bryter mot användarreglerna utan även den amerikanska lagen Computer and Fraud Abuse Act.

Det råder dock delade meningar om vilken effekt de nu raderade kontona har fått. Enligt diskussioner på ett populärt israelisk forum påstår vissa som utger sig för att vara anställda på NSO att 98 procent av personalen är blockerade från Facebooks olika tjänster, andra menar att åtgärden fått betydligt mindre verkan.

Läs också:
Whatsapp stämmer israeliskt företag för spionhack
Amnesty varnar återigen för spionprogrammet Pegasus