De senaste åren har smartphone-försäljningen minskat, men kanske ser branschen ljuset i tunneln nu. Enligt analysföretaget Canalys senaste rapport ökade den globala smartphone-marknaden. Visserligen var ökningen bara en procent jämfört med motsvarande period förra året, men det är ändå den första ökningen på två år, enligt Canalys.

Samsung är fortfarande största leverantör, med 20,4 procent av marknaden, och de ökade också försäljningen med 11 procent under perioden.

– 5g är nästa slagfält för Samsung, säger Rushabh Doshi, analytiker på Canalys. Det är en av väldigt få smartphone-tillverkare som designar sina egna chipset och modem. De är därför inte begränsade till tredjepartsleverantörer som Qualcomms innovationscykler.

Huawei ökade med 29 procent

Huawei ökar igen efter ett svagt andra kvartal, trots svartlistningen i USA, och har nu 14,9 procent av världsmarknaden. Den kinesiska leverantören ökade med 29 procent. Det som driver den globala försäljningen för Huawei är de modeller som kom innan svartlistningen i USA medan det råder osäkerhet i försäljningskanalen runt nya modeller som Mate 30.

Den tredje största leverantören, Apple, tappade dock sju procent av försäljningen och har nu en marknadsandel på 13,4 procent. Minskningen förklaras av Canalys med svag försäljning av modellerna Iphone XR, XS och XS Max.

Xiaomi och Oppo är fyra och femma på marknaden med marknadsandelar på 9,6 respektive 8,6 procent.

Läs mer:
All time high – svenska företag spenderar mer på hårdvara än någonsin
Nedgång på mobilmarknaden – men massiv marknadsföring gjorde Huawei till vinnare