Besvikelsen är så klart stor på Gamestop efter förra veckans chockbesked om att den nordiska verksamheten ska monteras ned. Några kommentarer från det svenska bolaget om vad som hänt, och hur planerna ser ut framöver och i vilken takt och turordning butiksnätet ska släckas i är det dock svårt att få.

Det enda budskap vi får från Gamestops Sverigechef Jimmy Thörne är ett klassiskt ”inga kommentarer” samt en hänvisning till att kedjans presstjänst kommer att höra av sig längre fram som ett svar på att vi har fyllt i presstjänstens webbformulär.

Från tidigare anställda går det dock att få en del information. En tidigare anställd som vi har varit i kontakt med konstaterar sorg men inte total överraskning över nedläggningsplanerna:

– En underbar arbetsplats där man fick möta de trevligaste kunderna man kan tänka sig. Tyvärr gjorde ledningen av företaget att man väldigt snabbt tappade orken. Har fått se många kollegor bli tvungna att sluta för att deras mående på företaget inte längre gick att jobba med. Hårda prestationskrav och nästan aldrig ett "bra jobbat!". Det gör att det blir svårare och svårare att motivera sig som anställd till att göra ett bra jobb, konstaterar personen i fråga, som gärna är anonym och fortsätter:

"Anställda presterade inte till fullo"

– Kombinationen av detta tillsammans med att de som gjorde sitt bästa nästan aldrig kunde klättra uppåt gjorde att de anställda inte presterade till fullo. Detta kan jag garantera är en stor anledning till att butikerna gått sämre och sämre.

Men det finns som sagt också en hel del vemod med i beskrivningen av den förra arbetsplatsen:

– Trots det är det en väldigt sorgsen nyhet att höra. Man har trots allt någon slags hatkärlek till Gamestop.

Någon omedelbar massnedläggning blir det inte, utan nedsläckningen av butiksnätet kommer att ske stegvis under det kommande året.

De stundande planerna bekräftas av en av kedjans butikschefer, som också meddelar att ett mejl om vad som är på väg att hända har skickats till de anställda.

Den årliga konferens som butikscheferna brukar ha ställdes förra veckan in med kort varsel. Strax innan konferensen fick de nordiska butikscheferna veta att konferensen skulle ställas in. Butikschefer från andra länder verkar dock vara välkomna.

Läs också: Nu ska återuppståndna prylkedjan börja laga mobiler