It-jätten Google har nu i veckan släppt en ”kändisigenkänning”, som går under namnet Celebrity Recognition, för sina produkter inom Cloud Vision och intelligent video. Det är ett verktyg som kan känna igen en lista av populära skådespelare och idrottsstjärnor. Det skriver nyhetssajten Venturebeat. Det här sker inom molnverksamheten Google Cloud.

Den förinstallerade AI-modellen kan upptäcka ”tusentals” personer från hela världen, baserat på licensierade bilder. I sina uppdaterade användarvillkor definierar Google kändisar som "individer vars primära yrke innebär att frivilligt bli föremål för allmän mediauppmärksamhet.

Den här tjänsten ska bara finnas tillgänglig för kunder inom media och underhållning eller partner som lever upp till särskilda krav.

Tjänsten ska göra det enklare för deras kunder att organisera videoinnehåll utan dyra och resurskrävande taggningsprocesser.

Google uppger att de arbetat tillsammans med den ideella organisationen Business for Social Responsibility för att göra en bedömning av teknikens potentiella påverkan på mänskliga rättigheter, skriver Venturebeat.

Läs merGoogle-forskare lär ai att känna igen dofter