San Jose-baserade Global Logic har idag runt 15 000 anställda och jobbar med utveckling med fokus på digital produktutveckling och har ett antal designstudior runt om i världen. Bolaget har ett antal svenska kunder som Ericsson, Volvo Cars och Zenuity och har även funnits i Sverige med ett litet kontor i Malmö, och tidigare i år meddelade man även att man plockade in tidigare Evrychefen Björn Ivroth i styrelsen.

Nu utökar man sin satsning i Sverige genom att köpa Göteborgsbolaget Assign Group, som har runt 60 seniora utvecklare med inriktning främst mot fordonsindustrin, som är en av de sex vertikaler som Global Logic valt ut som de branscher där man tror att deras utvecklingsresurser kan göra mest skillnad. De övriga fem är telekom, hälsa & sjukvård, it, konsumenttjänster och retail.

Anders Arthur
Anders Arthur.

– Det är en del av vår strategi för att etablera oss i Norden, kopplat till de automotive-tjänster som finns i Göteborg. Assign har seniora konsulter som kompletterar oss på ett väldigt bra sätt. De är 100 procent lokala och vi ser att kombinationen lokalt och nearshore-leverans efterfrågas allt mer av kunderna, säger Anders Arthur, ansvarig för den nordiska verksamheten på Global Logic.

Viktigt steg in på nordiska marknaden

Förvärvet beskrivs som ett viktigt steg in på den nordiska marknaden, och bolaget räknar med att bli betydligt fler i Sverige. En del handlar om att titta på bolagets sex vertikaler, men om det är fler förvärv som är rätt väg att gå då återstår att se.

– Vi ser framför allt att vi växer organiskt men utesluter inte att det finns fler förvärv. Det finns alltid en pipeline för det, säger Anders Arthur

Och även om det är ett amerikanskt bolag med ett globalt namn så har man hittills lagt stor vikt vid Europa, och det kommer man fortsätta göra.

– Ungefär 6 000 av våra utvecklingsresurser finns i Europa, i Storbritannien, Polen, Slovakien och Ukraina. Vi vill bidra med kompetensförsörjning till Sverige. Vi vet att det finns en brist på duktiga ingenjörer som jobbar med digitalisering och vet att det finns plats för alla. Det här är en strategisk etablering i en av de sex vertikaler där vi ser att vi kan göra störst skillnad, säger Anders Arthur om etableringen i Göteborg.

Hur mycket Global Logic betalar för Assign Group vill parterna inte avslöja. Assign Groups vd Stefan Svensson välkomnar sina nya ägare med följande ord:

– Det här är en perfekt nästa fas i vår utveckling. Möjligheterna inom digital produktutveckling ökar överallt, och Norden är inget undantag. Med våra två kombinerade bolag kommer våra kunder i regionen att kunna dra nytta av den lokala närvaron och relationerna hos Assign Group, såväl som den globala styrkan och det innovativa Silicon Valley-tankesätt som finns hos Global Logic.

Läs också: Efter pensioneringen från Evry – nu gör Björn Ivroth comeback