ACLU, American Civil Liberties Union, stämmer tre amerikanska myndigheter, den federala polisen FBI, narkotikamyndigheten DEA och justitiedepartementet DoJ för att de enligt stämningsansökan använder ansiktsigenkänning i hemlighet och med ingen eller mycket liten insyn i verksamheten.

Stämningsansökan lämnades in i delstaten Massachusetts och ACLU begär att de tre myndigheterna ska lämna ut dokument som visar vilka riktlinjer och regler de följer och även om de anlitat privata företag för att använda tekniken för olika pilotprojekt och hur de avtalen i så fall ser ut.

Kontroversiell fråga i USA

Ansiktsigenkänning är en kontroversiell fråga i USA, och flera städer i landet, bland annat San Francisco har förbjudit lokala myndigheter att använda tekniken, inklusive den lokala polisen. Flera städer har följt San Franciscos exempel, och även flera delstater är på väg med lagstiftning mot ansiktsigenkänning.

Men allt fler känner oro för hur tekniken används på federal nivå. Oron gäller framförallt att tekniken ska kunna användas för massövervakning och att myndigheterna redan använder tekniken i hemlighet i större skala.

De tre myndigheterna vägrar att redovisa sina riktlinjer eller vilka pilotprojekt de driver. De detaljer som dock har sipprat ut spär på oron. FBI har exempelvis en databas med 640 miljoner ansiktsbilder från bilder tagna av gripna, så kallade mugshots, och från körkort. Poliser kan söka i dessa databaser för att matcha ansikten från till exempel övervakningskameror, men allmänheten har ingen insyn i hur tekniken används. Det är också känt att myndigheterna anlitar privata företag kring ansiktsigenkänning, bland annat Amazon.

Läs också:
Trumps säkerhetsrådgivare gick till Apple-butik – ville återställa mobil efter tio inloggningsförsök
FBI sågar tvåfaktorsautentisering – vill ha biometrisk inloggning i stället