Det var under en pressträff i går som den tyske utrikesministern Heiko Maas uttryckte tvivel om att Huawei kan vara med och bygga ut 5g-nätet i landet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Tyskland vill nu lägga till ett tillförlitlighetstest tillsammans med de tekniska krav som ställs på leverantörerna av utrustning. I det här testet ska tyska myndigheter undersöka om ett företag är tvingat av inhemska lagar att vidarebefordra information och data som faktiskt ska skyddas, sade Maas och tillade: ”Så är fallet med Huawei”.

Alla tyska operatörer är kunder till Huawei och har varnat för att det skulle innebära förseningar om man stängde ute den kinesiska leverantören från utbyggnaden.

Men det här uttalandet från utrikesministern är det hittills starkaste tecknet från regeringen om att de kan utestänga företaget från åtminstone delar av 5g-nätet.

USA har satt tryck på sina allierade att stänga ute Huawei från 5g-näten eftersom de hävdar att deras utrustning kan användas av den kinesiska staten för att spionera, men Huawei har förnekat anklagelserna från Washington.

Läs mer:
Telia om Huawei-nobben i Norge: Inga liknande beslut fattade i Sverige
ARM tänker fortsätta leverera chippteknik till svartlistade Huawei