It-konsultbolagen köper upp varandra för fullt för att stärka sig tillsammans. Och den affärssysteminriktade delen av konsultmarknaden är nästan den som utmärkt sig allra mest i jakten på nordisk styrka. CGI:s Acandoköp, danska Columbus köp av svenska Istone och Exsitecs nordiska förvärv är några exempel. Likaså Orangos köp av PDB. Och nu är det alltså dags för just Microsoft Dynamics 365-inriktade Orango att också bli del av ett större sammanhang.

Orango slås nu ihop med finska Ecraft och nederländska Fellowmind, som även har verksamhet i Sverige och Tyskland. Den svenska verksamheten utgörs främst av Endeavor, som efter ytterligare ett av alla förvärv 2018 har varit i holländsk ägo.

Ännu en gång är det FSN Capital som är regissör bakom den här typen av fusion, vilket man även var när man slog ihop Zetup, Dicom och stora delar av Office IT-Partner till det som nu heter Nordlo. Den här gången är FSN Capitals uttalade mål är att skapa en nordeuropeisk aktör med fokus på Microsoft Business Applications och Digital Workplace inom utvalda branscher.

Ser fram emot att sätta igång arbetet

– Vi tror starkt på att vi bygger en unik plattform. En som sätter människor i centrum och har ett tydligt fokus på deras gemensamma framtid. Vi är imponerade av den starka marknadsposition samt den unika och komplementära kompetensuppsättning som varje bolag för med sig till plattformen, och vi är säkra på att denna sammanslagning kommer att resultera i ett ännu starkare erbjudande till medarbetare, kunder och teknikpartners. Vi ser fram emot att sätta igång arbetet med ledningsteamet och att stötta framtida tillväxtplaner, säger Marcus Egelstig, som har titeln Principal på FSN Capital.

Den nya Fellowmind-koncernen kommer tillsammans ha runt 1 000 anställda i fyra europeiska länder och en gemensam omsättning på 125 miljoner euro. Men den strategiska visionen är betydligt högre satt än så. Under de fem nästkommande åren ska man alltså skapa en plattform med fokus på Microsoft Business Applications och Digital Workplace, som enligt målet ska ha en multinationell arbetsstyrka på 2 500 personer. Expansionen ska ske genom förvärv med ambitionen att växa till en strategisk global topp-tio-partner hos Microsoft.

orango vd
Sköter Sverige. Orangos vd Stefan Selvander blir regionchef för Sverige i den nya Fellowmindkoncernen.

De svenska inslagen är Orango, som har 240 medarbetare på sju orter i Sverige, och Endeavor med cirka 40 medarbetare som specialiserat sig på Microsoft Dynamics 365 CRM och Business Central. För den svenska delen ska ett samarbete mellan Orango och Endeavor påbörjas direkt, och efter årsskiftet ska bolagen tillsammans ta fram en plan för hur den framtida Sverige-organisationen ska se ut. Planen är att sammanslagningen i koncernen ska ske löpande framöver, och Orango har alltså kvar sitt varumärke än så länge, dock med tillägget "part of Fellowmind" i sin logga.

För med sig ny kunskap och expertis

– Sammanslagningen med Fellowmind och Ecraft för med sig ny kunskap och expertis till vårt bolag. Dessutom får våra kunder nu tillgång till hela tjänsteportföljen inom Microsoft Business Applications och digital transformation. Med vår nya, europeiska kraft kan vi bättre tillfredsställa både kunder och medarbetare som vill nå längre ut än den svenska marknaden, kommenterar Orangos vd Stefan Selvander den nya konstellationen.

– Vi ser stora möjligheter att hitta nya spännande samarbeten med de nya företagen i gruppen. Att tillsammans kunna bredda utbudet med kombinationen Customer Engagement och Finance & Operation samt stärka vårt erbjudande inom Business Central kommer gynna våra kunder, säger David Axelsson, vd på Endeavor.

Finska Ecraft jobbar med Microsoft Dynamics på den finska marknaden, och har 290 medarbetare fördelade på sex kontor. Det blir den nuvarande vd:n på Fellowmind, Emiel Putman, som kommer axla rollen som koncernchef, medan Stefan Selvander och Ecrafts vd Ville Hemmilä blir regionchefer för Sverige respektive Finland samt tar plats i den nya koncernledningen. Orangos styrelseordförande Ronny Roos kommer dessutom att ta plats i koncernstyrelsen.

– Vi har lagt märke till en ökad efterfrågan bland kunderna för en mer integrerad approach till deras digitala transformation. Tack vare sammanslagningen med Ecraft och Orango kan vi nu på ett bättre sätt vägleda våra internationella kunder på deras digitala transformationsresa. Vi är glada över att ha funnit FSN som en strategisk partner som möjliggör vår framtida tillväxt. De förstår sig på vår marknad och delar vår tro på att sätta människan i centrum, säger Emiel Putman.

Läs också: 7 tecken på att dina föråldrade system sabbar affärerna