Ignite är Microsofts stora event för it-proffs och utvecklare. Konferensen pågår i dagarna i Orlando i USA och denna gång har företaget presenterat ovanligt många nyheter, även för att vara Ignite. Här har vi samlat de sju viktigaste nyheterna för företagen du bör ha koll på.

Azure Arc – Hantera dina molnresurser på alla plattformar, inklusive AWS och Google Cloud

Microsoft tar nästa steg inom tekniken för hybridmoln, där företaget redan är en av de första att satsa stort på tekniken. Med Azure Arc kan Azure-kunder hantera sina resurser i molnet även om de ligger på andra plattformar som Amazons AWS och Google Cloud. Azure Arc fungerar såväl för Windows- och Linuxservrar som kubernetes-containers och kunderna kan även flytta vissa tjänster mellan dessa olika plattformar.

Azure Arc är en förlängning av den redan existerande produkten Azure Stack som låter företag hantera sina resurser både i lokal drift och i molnet. Azure Stack är dock en lokal variant av Azure och fungerar bara på en begränsad uppsättning hårdvara. Azure Arc tar detta ett steg längre även om inte alla Azure-tjänster är inkluderade. Så gott som alla större företag använder både lokala resurser i egen drift och inte bara en enda molnplattform.

Allt sammantaget ger detta en komplex miljö som inte är helt enkel att överblicka och hantera. Med Azure Arc tänker Microsoft att det är bra om kunderna kan vara kvar på Azure samtidigt som de kan hantera hela sin miljö från en och samma tjänst. På många sätt liknar Azure Arc Google Anthos, men med mindre fokus på containers och utan MSP-komponenten.

Project Cortex – ett AI-drivet kunskapsnätverk kring alla företagets dokument

Större företag och organisationer samlar enorma mängder dokument på olika lagringsytor runt om i organisationen. Det säger sig självt att det är en grannlaga uppgift att organisera alla dessa dokument på ett sådant sätt att de kommer till nytta för medarbetarna och bidrar till en mer effektiv organisation.

Project Cortex är en tjänst som bygger på maskininlärning och som skapar ett slags kunskapsnätverk inom organisationen. Project Cortex, som är den första kommersiella tjänsten från Microsoft sen släppet av Teams, analyserar alla dokument, även tredje-parts-dokument, på de olika lagringsplatserna och presenterar dem (eller information om dem) i vanliga applikationer som Office, Outlook och Teams när systemet ser ett behov av dem.

NEXT DATA – Analytics & Protection, 11 december – en heldag om att skapa nya smarta affärsmöjligheter med data. Läs mer och boka här »

Systemet jobbar proaktivt med att presentera dokument i de sammanhang där de behövs. Project Cortex bygger även en slags kunskapsinformation kring vilka personer som är knutna till de olika dokumenten, och på så sätt får medarbetare till exempel information om vilka personer som är experter inom ett visst ämnesområde.

ConfigMgr och Intune slås ihop till Endpoint Manager

Microsoft kombinerar ihop två olika system för att hantera medarbetarnas olika enheter: ConfigMgr, som används för att hantera skrivbordsdatorer och laptops, och Intune som är en molntjänst för att hantera mobiler och plattor, slås ihop till produkten Endpoint Manager. De som idag har en licens för ConfigMgr får en licens för Intune så att organisationen kan flytta all hantering av alla enheter till molnet. Med Endpoint Manager tillförs också nya verktyg och rekommendationer som hjälper organisationen att modernisera sin hantering av enheter.

I dagens BYOD-värld där medarbetarna använder många olika enheter av flera olika typer, och en allt allvarligare säkerhets- och hotbild blir det snabbt oöverskådligt för organisationens administratörer att hålla reda på alla enheter och se till att de hålls säkra. Om detta dessutom ska utföras i två disparata administrativa miljöer blir det inte lättare. Endpoint Manager ger administratörerna möjligheten att hantera alla enheter av alla typer från ett och samma administrativa verktyg.

Webbläsaren Edge släpps officiellt i januari med nya funktioner för ökad integritet

Den kommande chromium-baserade webbläsaren Edge har redan cirkulerat sedan cirka ett år i olika förhandsversioner, men den 15 januari släpps den slutgiltiga skarpa versionen. I samband med det kommer Microsoft att lägga till ett antal funktioner som höjer nivån för användarens integritet.

Edge drar nytta av sökmotorn Bing för att skapa funktioner som hittills inte kan matchas av andra webbläsare. Den nya funktionen för ökad integritet kallas InPrivate. Webbläsare har kommit i fokus igen efter att mycket av utvecklingen fokuserat på prestanda. Nu är fokus inställt på integritet, vilket gör att Microsoft kan hoppas på att få över användare från Googles Chrome, om än kanske inte från Firefox. Tillsammans med nya funktioner i sökmotorn Bing, som ges en djup integration med Edge, kommer användare av Edge även att kunna få fram sökresultat från till exempel interna dokument.

Webbaserade Visual Studio finns nu som förhandsversion

Redan under Microsofts Build-konferens tidigare i år annonserade företaget att utvecklare kunde vänta sig en webbaserad version av det populära utvecklingsverktyget Visual Studio. Denna version, med djupa integrationer med det numer Microsoft-ägda Github finns nu att testa i en förhandsversion. Webbversionen bygger i mångt och mycket på den fria versionen Visual Studio Code.

Visual Studio Online, som den nya versionen heter, kanske inte kommer att få många utvecklare att överge sina invanda utvecklingsmiljöer på desktop, men det är ett steg i riktning mot Microsofts uttalade ambition att möta utvecklare där de finns. Med Visual Studio Online kan utvecklare till exempel snabbt fixa kod som finns på Github, bara de har tillgång till en webbläsare.

Power Virtual Agents bygger bottar med no-code

Apropå kod, Microsoft satsar även på dem som vill utveckla kod utan att utveckla kod – alltså No Code – i detta fall för att utveckla chat-bottar. Power Virtual Agents låter användaren utveckla chat-bottar tillsammans med många maskininlärningsfunktioner i Azure och ett enkelt grafiskt gränssnitt. Om användaren vill komma åt koden och koda på traditionellt vis går det bra, även det.

Microsoft menar att anledningen till att chat-bottar kanske inte är den hetaste av trender, trots att det finns många användningsområden för dem, är att utvecklarna haft för långt avstånd till användarna av bottarna. Med Power Virtual Agents kan de med nära relationer, förståelse och kunskaper om användarna bygga egna bottar och därmed kanske göra dem till en bättre användarupplevelse, än om de byggs av utvecklare utan kontakt med användarna.

Cortana vill vara din jobbassistent och läsa din e-post.

Cortana lever, och nu finns en manlig röst också, men kanske viktigare är att Microsoft utvecklat en del funktionalitet som gör Cortana till en bra jobbassistent. Microsoft lyckades inte så bra med Cortana i konsumentledet, vilket beror på att Microsoft inte har lika mycket privata användardata i sina system för Cortana som till exempel Google har.

Det Microsoft däremot har är arbetsrelaterade data från företag och organisationer. Att Microsoft därför försöker styra om Cortanas fokusområde från konsumenter till arbetslivet, och som ett verktyg för högre produktivitet, är förmodligen en smart strategi.

De nya funktionerna i Cortana inlkuderar sånt som att den nu inom ramen för Outlook på iOS (Android kommer också) kan läsa upp en sammanfattning av innehållet i din inkorg, och du kan prata med Cortana för att flagga meddelanden, ta bort dem eller diktera svar. Cortana kan också ge dig en sammanfattning av dagens möten i din kalender, föreslå viktiga e-postmeddelanden du bör besvara och rekommendera tid du bör avsätta för att få arbetet gjort.

Vill ta hand om tekniken i mötesrum

Möten är trasiga – det håller Microsoft med om. Och det är ofta den tekniska utrustningen i mötesrummen som är trasig. För att komma till rätta med detta erbjuder Microsoft att ta hand om tekniken i dina mötesrum, något de kallar Managed Meeting Rooms, som för 50 dollar per rum och månad delegerar teknikstrulet i mötesrummen till Microsoft.

Läs också:
Microsofts vd efter skrällsegern: ”Håller oss utanför politiken”
Så här ser den nya loggan för webbläsaren Edge ut