Det är Advania Data Centers, ADC, som ligger bakom satsningen, som är det första datacenter bolaget bygger utanför sin isländska vagga. ADC driver idag två datacenter på Island, ett i Hafnarfjörður utanför Reykjavik, och ett i Reykjanesbær, som beskrivs som ett av Europas största datacentercampus.

Och det är ett datacentercampus som gäller i Stockholm också. Satsningen tillsammans med energibolaget Stockholm Exergi görs i Kista, i det som heter Stockholm Data Parks. Tack vare Stockholm Exergi kommer överskottsvärmen från all utrustning kommer användas till uppvärmning av fjärrvärmeanslutna hus i Stockholm.

Förberedelserna för bygget har redan startat. Den första fasen av anläggningen är planerad att stå klar i slutet av 2020. Det nya datacentret ska certifieras enligt ISO 27001 på samma sätt som de redan befintliga anläggningarna som ADC driver och äger. Uppbyggnaden kommer ske i sju faser, med en total investering på 70 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 670 miljoner kronor.

Mycket entusiastiska över denna möjlighet

– Att bli verksamma på två olika geografiska marknader är avgörande för vår framtida tillväxt och vi är mycket entusiastiska över denna möjlighet. Genom etableringen får våra befintliga och nya kunder möjlighet till ökad flexibilitet och ännu högre driftsäkerhet, säger Eyjólfur Magnús Kristinsson, vd på Advania Data Centers om etableringen och konstaterar vidare:

– Att nu kunna ta nästa steg och stärka vår position som en attraktiv internationell spelare på en växande marknad för high performance computing och tillämpningar kring artificiell intelligens känns otroligt spännande och helt i linje med vår målbild att etablera oss på fler platser i Norden där rätt dataförbindelser och konkurrenskraftiga elpriser finns tillgängligt.

Erik Rylander, chef för Stockholm Data Parks och värmeåtervinning på Stockholm Exergi, gläds så klart också åt den nya satsningen.

– Vi är mycket glada över att ADC bygger en ny anläggning i Stockholm Data Parks. Det är inte bara ett erkännande av fördelarna med energiåtervinning utan även för Stockholm som plats för framtidens datacenter. Som colocation-leverantör för high performance computing pressar ADC inte bara standarden för kapacitetsuttag, utan också hur mycket värmeåtervinning man kan ta tillvara på per it-rack, säger han.

Läs också: Mer Coor-business för Advania