Det amerikanska justitiedepartementet åtalar två före detta Twitteranställda för spioneri åt den saudiarabiska regimen och för att ha förfalskat dokument i en redovisning till den federala polisen FBI. Åtalet väcktes den 5 november och gäller den amerikanska medborgaren Ahmad Abouammo och den saudiarabiska medborgaren Ali Alzabarah.

Abouammo slutade på Twitter i maj 2015 och Alzabarah flydde till Saudiarabien dagen efter att han konfronterats och försatts i tjänstledighet av Twitter i december samma år. En tredje person, den saudiske medborgaren Ahmed al Mutairi och chef för ett saudiskt sociala medieföretag, fungerade som mellanhand åt Bader Al Asaker, en person som ofta refereras till som kronprinsen Mohammed bin Salmans ”osynliga hand”.

De bägge åtalen handlar om att de bägge åtalade agerat som ”oregistrerade agenter” för Saudiarabien och för att ha förfalskat dokument de delgav FBI för att dölja deras aktiviteter som spioner inom Twitter. Det är första gången USA formellt åtalar saudiarabiska medborgare för spioneri, skriver Ars Technica.

Skickade interna data om användare

Med början i 2014 arbetade Abouammo and Alzabarah med en saudisk regeringstjänsteman vid namn Al Asaker, och skickade interna data från Twitter om användare som var ”av intresse för Al Asaker och den Saudiarabiens kungahus”. Detta enligt en artikel skriven av Ellen Nakashima på Washington Post.

De data som skickades till den saudiska regimen innehöll bland annat e-postadresser, ip-adresser och data om enheter och webbläsare kopplade till Twitterkonton vilket användes för att spåra ägarna av kontona. I vissa fall innehöll kontona bilder som tolkats som säkerhetshot, till exempel bilder på på bombattrapper, vilka Twitter tog bort efter påstötningar från den saudiska regeringen. I andra fall var kontona bara kritiska mot den saudiska regimen.

Alzabarah skickade sin avskedsansökan medan han satt på flyget tillbaka till Saudiarabien, väl där fick han ett jobb på en välgörenhetsorganisation (MiSK) som skapats av kronprinsen Mohammed bin Salman och som leds av Al Asaker. Enligt vittnesmål från FBI har Abouammo mottagit betalningar på 300 000 dollar från Al Asaker för sitt arbete på Twitter samt gåvor, bland annat en klocka värd 20 000 dollar.

Läs också:
Amnesty varnar återigen för spionprogrammet Pegasus
Iranska hackare attackerar saudiska företag