Hela hösten har Västra Götalandsregionen haft problem med att hårddiskar kraschat i samband med att datorerna har startats. De datorer som drabbats är alla av modell HP EliteDesk 800 G2.

NU-sjukvården, som omfattar Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan och Uddevalla sjukhus, uppger att 800 datorer successivt bytts ut sedan augusti.

Under förra veckan accelererade det hela och 160 datorer felanmäldes för att de inte gick att starta. Det har nu fått sjukhusen att gå upp i stabsläge.

– Det här handlar i första hand om att det blir stökigt för våra medarbetare eftersom det påverkar arbetsmiljön och arbetsbelastningen i och med att de inte har tillgång till de datorer som de behöver i arbetet, säger biträdande sjukhusdirektör Anders Kullbratt i ett pressmeddelande.

Ingen påverkan på vården

Han säger vidare att det inte finns någon information om att haverierna skulle haft någon direkt påverkan på vården.

– Alla patienter som behöver uppsöka oss, planerat eller akut, kan vara säkra på att få den vård de behöver.

Även Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har drabbats av hårddiskkrascherna men där har man inte bedömt att ett stabsläge är aktuellt.

Vid Sahlgrenska universitetssjukhuset har 1 500 datorer av sammanlagt 6 000 gått sönder och sjukhuset arbetar nu med att byta ut dem säger Boel Mörck, områdeschef med särskilt ansvar för it på sjukhuset till Dagens Medicin.

– Vi räknar med att det snart ska finnas 600 till 800 nya datorer på plats, säger hon.

Enligt Dagens Medicins sammanställning är det nu över 3 400 datorer som kraschat i hela regionen.

Läs också:
Åklagarnas it-system uppe igen – det här orsakade kraschen
Tidplan ännu inte klar för försenat miljardprojekt i vården – kan bli skadestånd